2016 májusában korábban soha nem tapasztalt hevességű erdőtűz pusztított a kanadai Fort McMurray városában – írja a 444.hu, a Deutsche Welle riportfilmjére hivatkozva.. A tűz ereje és terjedésének sebessége nemcsak a helyieket, de a sokat tapasztalt tűzoltókat is meglepte, több mint 2400 épület pusztult el a lángokban, a károk megközelítették a 10 milliárd kanadai dollárt, ezzel ez lett az ország történetének legnagyobb anyagi kárt okozó természeti katasztrófája. 

A The world on fire című riportfilmben 2016 és 2019 közötti nagyobb tüzeket mutattak be példaként, de idén, a film megjelenésének hetében is soha nem látott tüzek pusztítanak a világban: Kaliforniában a valaha feljegyzett legnagyobb erdőtűz tombol éppen, Argentínában pedig az ország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófájáról beszélnek: 

És az elmúlt években egymást érték a hasonló beszámolók Ausztráliából, Brazíliából, Európa több országából. Ezek a tüzek nemcsak hevesebbek, de sokkal nagyobb területeken is pusztítanak, mint azok, melyekhez az emberiség hozzászokott. Mert mint a filmben is többször elhangzik, az erdőtüzekkel meg lehetett tanulni együtt élni, de ez most egy egészen új jelenség, melyre nem voltunk felkészülve. 

A filmben a magyarul kicsit furán hangzó, bár az elmúlt években érezhetően a magyar cikkben is terjedő megatűz kifejezést használják ezekre a tüzekre, melyek szemben a megszokott erdőtüzekkel, sokkal nagyobb területen jóval tovább égnek és kontrollálhatatlanok. Becslések szerint a világban jelenleg a természeti tüzeknek mindössze 3 százaléka számít megatűznek, de ezek a világszerte felperzselt területek feléért felelősek. 

Borítókép: Pixabay/skeeze