Az amerikai elnök ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez – írja az MTI.

A nyugati parti tagállamban egyszerre 585 helyen pusztítanak tűzvészek, amelyek eddig csaknem 400 ezer hektárnyi területet égettek fel. Villámcsapások és száraz, de erős széllökések súlyosbítják a helyzetet és lobbantanak lángra újabb tűzfészkeket.


    A bozóttüzek immár egy hete pusztítanak, nemcsak Kaliforniában, hanem Coloradóban is. A hét elején a kaliforniai főváros, Sacramento környékén ürítettek ki településeket, volt, ahol éjjel kellett azonnal menteni a lakosokat.

Szombaton már San Francisco környékét fenyegették a lángok, és az amerikai sajtójelentések arról számoltak be, hogy San Franciscót is beborította a füst. Gavin Newsom, az állam kormányzója kijelentette: San Franciscótól keletre és délre Kalifornia történetének harmadik legnagyobb tűzvésze pusztít. A kormányzó a Twitteren videót is közzétett tövig égett fákról és tűztől vörös égboltról.


    Szombaton megkezdték több San Francisco körüli település kiürítését is. A hatóságok jelezték, hogy várhatóan el kell hagyniuk otthonukat a San Joséban és Santa Cruzban élőknek is.  

 Sajtójelentések szerint a Big Basin nemzeti parkban – amely az Egyesült Államok legrégibb nemzeti parkja – kétezer éves szikvója-fenyőket is megperzseltek a lángok. A park látogatóközpontja porig égett és több száz méter magas fa is elpusztult.


    Vasárnap délután több mint 14 ezer tűzoltó küzdött a lángokkal szerte Kaliforniában. Több más tagállamból – így például Oregonból, Új-Mexikóból, vagy Texasból – is érkeztek repülőgépek, hogy segítsenek a tűzoltásban. A tűzvészekben eddig hat ember vesztette életét, legalább 43 a sérültek száma, és százezernél többeknek kellett elhagyniuk az otthonukat.

Borítókép: Pixabay/skeeze