Nem gázturbinát, hanem energiatároló rendszert kell telepíteni és építeni a leállásra ítélt szenes blokkok helyére – ez derül ki egy frissen bejelentett Új-Dél-Wales-i projektből, mely a visontaihoz kísértetiesen hasonló ausztráliai helyzetben kínál az erőmű tulajdonosának is éveken belül érdemi változást – írja a napi.hu.

A Sydney közelében lévő, 1971 óta működő erőmű – mely fénykorában 2000 megawattos termelési kapacitással bírt, két éve 1680 MW-on volna képes termelni – ha szükség volna rá, és ha a működése rentábilis volna. De a szenes tüzelési technológia drágulása, a klímaváltozás politikára gyakorolt hatásai, valamint a rendszer életciklusának lejárta miatt is a Liddell old school rendszerét a jelenlegi tervek szerint 2023 áprilisában leállítják.

A Mátrai Erőmű. Fotó: Wikipédia/Civertan

Az ausztrál energetikai óriáscég múlt pénteken jelentette be, hogy engedélykérelemmel fordult az Új-Dél-Wales-i hatóságokhoz annak érdekében, hogy a Hunter-völgybe 2024 júniusáig telepíthessék az új tárolórendszert. Az AGL több telephelyes integrált akkumulátor-rendszert épít a júniusban bejelentett klímavédelmi nyilatkozat részeként, és mindezt a cég négy éven belül be is akarja kapcsolni a hálózatba.

Mindez az energiacég jelenlegi portfóliójának hatalmas átalakítását és kiterjesztését eredményezi, hiszen az AGL-nek jelenleg mindössze 30 MW elektromos tárolókapacitása van, de a korábban már bejelentett, Dél-Ausztráliába kerülő 330 MW-nyi új akkutelep mellé további 850 MW-ot telepít

A Liddell azért érdekes a magyarok számára is, mert hasonló stációkon ment keresztül, mint a ma már egyetlen működésben tartott magyarországi szénerőmű, a Mátrai. Ausztráliában, ahol a kormány sokkal nehezebben adja be a derekát a szénmentes energetikának, mint bárhol Európában, a szén célkeresztbe kerülése miatt az erőmű többféle menekülő utat is kipróbált, illetve keresett alternatívát – de hiába.

Visontán is hasonló az alaphelyzet, igaz, itt a német RWE-től a Mátrai Erőmű Zrt.-t megszerző Mészáros Lőrinc helyébe 2020. januárban a magyar állami energiaholding lépett.

Palkovics László innovációs miniszter februárban a további napelemrétek építése mellett egy 500 MW teljesítményű kombinált gázblokk építését ígérte. A gázturbinás erőmű beépítése a szenes blokkok helyére nem új gondolat, de ettől még több probléma is van vele. Miközben nem arról van szó, hogy fizikailag a szenes kazán helyére épülne egy gázos, hanem az előbbit teljes egészében el kell bontani, és a telephelyen, és máshol kell építeni egy gázüzemű rendszerelemet – legkésőbb akkorra csatlakoztatva a meglévő, kiépített régi hálózati elemekhez, amikorra a kivonásra ítélt technológia leáll. A probléma ezzel az elgondolással egyrészt az, hogy miközben ez az elképzelés már két éve is időszűkében szenvedett, a gázüzemű szerkezeti „elem” rendszerbe beépítésére Visontán ma sincs kidolgozott terv. Inkább csak egy ötlet a sok közül, amellyel a Mátrai Erőmű korábban az EU-t is el szerette volna „kápráztatni”.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Benita5