Kedves Olvasók!

Köszöntjük Önöket a Very Important Planet, a VIP oldalán!

Itt egy lap, amelynek küldetése egyszerű: a független médiatér szélesítése mellett „zöld szemüveget” kínál Önöknek. Az a célunk, hogy cikkeink – egyenként és tágabb kontextusban is – bolygónk, országunk, településünk, utcánk, otthonunk élhetőbbé tételét szolgálják.

Alapvetésnek tekintjük, hogy rávilágítsunk a kevesebb szeméttermelés és a tudatos fogyasztás fontosságára, ahogyan elengedhetetlenül fontos a zöldpolitikából, illetve annak hiányából következő, mindnyájunkat és mindennapjainkat érintő összefüggések bemutatása.

Tisztább képet szándékozunk mutatni a világból: a klímavédelemtől a jövőkutatáson át Greta Thunbergig, Pakstól a nagypolitika legfőbb kérdésein át az egészségügyig, a teljesítményük alapján elismert hírességekkel készített interjúktól a globális médián és kultúrán át a megújuló energia témaköréig kínálunk olvasnivalót.

De hogyan jött létre a Very Important Planet?

A magyar sajtó egyre furcsább, torzabb és kiszámíthatatlanabb; a megyei lapok vagy éppen az Origo annektálása, a Népszabadság beszántása óta egyre félelmetesebb állapotban van. Gondoljunk csak az Index friss esetére.

Van olyan lap, amelyet hivatalosan nem egy párt tart el, mégis pártlapként működik. Van olyan lap, amely csak az állami hirdetéseknek köszönheti a puszta létét, mert előfizetőkből, online olvasókból, nem a kormánynak lekötelezett cégek hirdetéseiből képtelen lenne megélni. Van olyan lap, amelyik semmilyen állami hirdetést nem látott hosszú évek óta (esetleg még soha), mégis működik.

Ebben a – koronavírus-járvány súlyosbította – helyzetben született meg a Very Important Planet. Miután a tiszta kép működésünk minden elemére vonatkozik, mi sem természetesebb, mint hogy elmondjuk azt is: az újság létrehozásának igénye a Párbeszéd Magyarországért köreiben képződött meg, működésének alapjait pedig a Zöld Terasz Alapítvány biztosítja.

Az alapítvány célja, hogy országos szinten segítse a helyi közösségi kezdeményezések megerősödését a jelen és a jövő generációk jogait szem előtt tartó társadalom megteremtése érdekében. Elkötelezett a társadalmi és környezeti igazságosság, a sokszínűség, az átláthatóság, a társadalmi részvétel, a befogadó és nyitott társadalom értékei mellett. Segíti a társadalmi kezdeményezéseket, az értékeivel összhangban álló ügyek nyilvános megjelenítését. Ilyen kezdeményezés a Very Important Planet is.

A VIP nem lesz szócső: tevékenységünk fókuszában nem az áll majd, hogy politikusok szelektív hulladékgyűjtőt adnak át. Arra ott a párt és a politikusok weboldala, közösségimédia-felülete.

Nem közlünk kéthetente interjút Párbeszéd-politikussal, és nem a párt Facebook-oldala tematizálja majd híreinket. De az újság annyiban feltétlenül teret ad a Párbeszéddel kapcsolatos cikkeknek, amennyire a párt megkerülhetetlen szereplője a közéletnek. A Párbeszéd adja az ellenzék két legnépszerűbb politikusát; kiemelt szerepe volt az ellenzék – és a zöldpolitika – önkormányzati előmenetelében, benne az általa meghonosított politikai innovációval, az előválasztással. A párt társelnöke Budapest főpolgármestere, miként frakciója is aktív parlamenti munkát végez.

Lapunk a világszerte és – hosszú küzdelem után – Magyarországon is egyre több ember által vallott értékrendet képviseli, ami a bolygónk megsegítésére irányul. Nevezzük ezt egyszerűen zöld értékrendnek, ami egyre inkább teret nyer a világpolitikában is.

Ezért is lett a nevünk Nagyon Fontos Bolygó. Azaz: Very Important Planet.

A munkát elkezdtük, köszönjük, ha velünk tartanak.

Horváth Attila

főszerkesztő

A borítkép forrása: Pixabay/TitusStaunton