Űrszemét veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén tartózkodó hét asztronautának stresszes pillanatokat kellett pénteken átélnie – írja a Liner.hu a Reutersre hivatkozva.

Az ISS pénteken kitérő manővert hajtott végre, hogy elkerülje az ütközést egy űrszeméttel – közölte a Roszkoszmosz vezetője Dmitrij Rogozin. A darab egy Pegasus rakétából származott, amelyet az Egyesült Államok 1994-ben indított. Az ISS csaknem három percen át nagyjából 310 méterrel tért el a pályájáról.

Habár az űrhajósok sérülés nélkül megúszták a találkozást, a helyzet komoly aggodalmakat vet fel az űrrepülés jövőjével kapcsolatban. A NASA kedden jelentette be, hogy a repülésirányítók és a houstoni orbitális törmelékekkel foglalkozó szakemberek nekiláttak a törmelék által az ISS-re jelentett potenciális kockázatok értékelésének.

A sajtóközlemény az objektumot egy több mint húsz esztendeje Föld körüli pályára állított Pegasus rakéta felső fokozatának két évvel a felbocsátás után történt szétesése során keletkezett darabjaként azonosította.

A pénteki eset kevesebb mint három héten belül már a második alkalom volt, hogy űrszemét szakította meg az ISS rendeltetésszerű működését. Ennél veszélyesebb helyzet bontakozott ki november 15-én, amikor a 7 fős legénység a szállító űrhajójukban keresett menedéket, miközben egy orosz katonai tesztelés során keletkezett törmelékhalmaz mellett haladtak el.

Borítókép: Pixabay/NASA-Imagery

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére