Nincs vége az áremelkedésnek

Októberben hat százalék fölé emelkedhetett az infláció Magyarországon, amire kilenc éve nem volt példa – derül ki a Portfolio.hu elemzői felméréséből. Ráadásul a szakemberek szerint ezzel még nincs vége az emelkedésnek, az év végéig akár a hét százalékot is megközelítheti a drágulás üteme. A jó hír, hogy onnan talán 2022-ben már csökkenni fog, de továbbra is erősek a felfelé mutató kockázatok.

Az áremelkedés ütemének gyorsulása mögötti legfőbb tényező az üzemanyagok árának jelentős emelkedése. Emellett az energiaárak növekedése, valamint a hiánygazdaság is hozzájárul az infláció élénküléséhez.

Szeptember végétől 10-11százalékkal ugrottak fel az üzemanyagárak, ami önmagában 0,6 százalékponttal tolja feljebb az inflációt a korábbi várakozásokhoz képest. Az élelmiszeráraknál is további gyorsulás várható, a tartós cikkek árai is jóval nagyobb mértékben emelkednek a korábbi várakozásokhoz képest, és a nyersanyagárak szárnyalása további áremelkedést okozhat. A gázárak ugyan nem jelennek meg közvetlenül a háztartási energiaárakban, azonban szinte mindent érint, a műtrágyagyártástól, az állattartáson, a kertészeten, a sütőiparon és más élelmiszer feldolgozáson keresztül a nehéziparig és az építőanyag gyártásig. Az októberi inflációs adat nem jelenti még a tetőzést, a legtöbb elemző szerint novemberben lesz a csúcs, amikor a hét százalékot is megközelítheti a fogyasztói árak emelkedése. Onnan aztán 2022-ben talán lassú csökkenés indulhat, de még mindig nagyon sok a felfelé mutató kockázat.

Borítókép: Pixabay/kschneider2991

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére