Nem fúr új kutat a Mol az Őrségben

A nyilvánosságra került határozat szerint a MOL az eljárás megszüntetését kérte az illetékes kormányhivataltól – írja Facebook-oldalán a Greenpeace.

„Még az év elején értesültünk arról, hogy a MOL olajvállalat az Őrségi Nemzeti Park területén, pár száz méterre az ott lakók házától új szénhidrogén-kutat akar fúrni. A helyi lakosok azonnal felemelték a szavukat és tiltakozni kezdtek” – írja a civil szervezet.

https://www.facebook.com/greenpeace.hu/photos/a.377502068348/10159415955213349/

Hozzáteszik, a tervek megakadályozása érdekében bírósághoz fordultak, és többször felhívták az olajcég figyelmét, ezt nem fogják hagyni.

„A Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarországgal közösen állásfoglalást adtunk ki, amiben több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a tervek azonnali leállítását. Emellett felemelte szavát a tervek ellen a Jövő Nemzedékek Szószólója és az érintett Őrségi Nemzeti Park is. Ez jó példa arra, hogy ha összefogunk, akkor egy civil ellenállás meg tudja akadályozni egy hatalmas olajcég káros terveit” – tették hozzá.

A határozat szerint a MOL “felülvizsgálta a tervezett tevékenységet és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította.”

„Fontos azonban, hogy sehol máshol védett természetvédelmi területen ne lehessen fosszilis kiteremelésre engedélyt kiadni! Épp ezért a 111 civil szervezettel azt követeljük, hogy a magyar országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését” – írják.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére