Az élelmiszertermelés harmadát veszélyezteti a klímaváltozás

A mezőgazdaságot nagyban befolyásolhatja az átlaghőmérséklet emelkedése, illetve a csapadékmennyiség alakulása – írja a 24.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

A finnországi Aalto Egyetem csapata szerint jelenleg a növénytermesztés mintegy 95 százaléka olyan régiókban zajlik, ahol a hőmérséklet, a csapadék és a szárazság egyensúlya kedvező.

Ha viszont a század végére az átlaghőmérséklet 3,7 Celsius-fokkal emelkedik, a mezőgazdaság számára alkalmas terület nagysága drámaian lecsökkenhet, a folyamat főként Dél- és Délkelet-Ázsiában, illetve a Száhel övezetben okozhat problémát.

A kutatók szerint amennyiben sikerül tartanunk magunkat a párizsi klímaegyezmény céljához, és 1,5-2 Celsius-fokban mérsékeljük a felmelegedést, csak a globális élelemtermelés 5-8 százaléka válhat veszélyeztetetté. A kutatók 27 jelentős élelmiszernövényt és hét haszonállat-típust vizsgáltak. Az eredmények alapján amennyiben továbbra is magas marad a kibocsátás, 2100-ra 4 millió négyzetkilométernyi új sivatag alakulhat ki világszerte.

Borítókép: Pixabay/Tama66

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére