A magyar kormány káoszkommunikációjának vége: jogszabályba foglalják a Paksi Atomerőmű orosz fűtőelemeinek lecserélését, ezzel pedig a Paks II.-nek is befellegzik  – állítja Jávor Benedek zöld politikus, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője.

A politikus a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a kormány, végre belátva, hogy az orosz nukleáris együttműködés napjai meg vannak számlálva, végül csak elszánta magát a paksi orosz fűtőelemek más forrásokból szármató üzemanyaggal való helyettesítésére. Amit néhány hónapja még hol kommunikáltak, hol letagadták, az most jogszabályi formát öltött a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló parlamenti határozati javaslatban, amelyet ma tárgyal az Országgyűlés. A szöveg szerint: „Új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet. Mindezekre tekintettel a nemzeti politikát soron kívül felül kell vizsgálni.

A kormány ezzel beismeri, hogy kénytelen megtenni azt, amit már 2022. február 24., Oroszország teljes körű ukrajnai agresszióját követően meg kellett volna lépni, és amit a Párbeszéd – ZÖLDEK a kezdetektől követelt, azaz a magyar nukleáris energiatermelés függetlenítését a háborús agresszortól. Bár a javaslat óvatosan úgy fogalmaz, hogy „különösen a meghosszabbított üzemideje alatt”, a valóságban ez csak porhintés.

A „soron kívül felül kell vizsgálni” kitétel egyértelművé tesz, hogy nem a 2030-as évek második felére kell alternatív üzemanyagforrást találni, hanem amint lehetséges. Ugyanis a kormány is tudja, hogy más, orosz atomtechnológiát alkalmazó EU-s tagállamok előrehaladott fázisban vannak a Roszatom fűtőelemeinek kiváltásában, és amint ez bekövetkezik, a cég és az egész orosz nukleáris ipar gyorsan az EU-s szankciók célkeresztjébe kerül majd.

Azaz Magyarország sem tudja majd fenntartani az együttműködést, és ha nem akarják, hogy a paksi villamosenergia-termelés leálljon, más partnereket kell találni.

Egy füst alatt azonban ezzel elismerik a Paks II. projekt végét is.

A szankció alá kerülő orosz nukleáris ipar ugyanis nem csak fűtőelemet nem tud majd hazánkba szállítani, de atomerőművet sem fog tudni építeni. Bár a határozati javaslat többször is említi Paks II.-t, de valójában többet foglalkozik a létező blokkok élettartam-hosszabbításának kérdésével, mint az új orosz erőművel. Pedig az utóbbi a hivatalos kommunikáció szerint jóval hamarabb kezd el üzemelni (már 2030-ban), mint hogy sor kerülne a meglevő blokkok élettartamának újabb megnövelésére (2032-2037 között) – írja posztjában Jávor Benedek.

A teljes poszt elolvasható itt: facebook.com/javorbenedek/posts/899066414916350