A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen

A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, helyette követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését – közölte az ellenzéki párt.


A tűzifaigények biztosításáról szóló rendkívüli rendelet értelmetlen, káros, és súlyos veszélybe sodorja őshonos erdeinket. Magyarország erdeinek állapota évről évre romlik, őshonos erdeink száma csökken, a tarvágásnak pedig beláthatatlan következményei lehetnek, ilyenek például a súlyosbodó légszennyezés, a vízhiány, a szárazság, valamint az özönfajok előretörése. A frissen vágott fát eltüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító és fokozottan légszennyező is.

A szilárd tüzelési technikák miatt a téli időszakban sok településünk levegője már így is rendkívül egészségtelen.

A Párbeszéd szerint a felelőtlen erdőpusztítás helyett a kormány egyetlen tollvonással: a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó eltörlésével érdemi lépést tehetne Magyarország energiafüggetlensége érdekében, segítve egyúttal az egyre fenyegetőbb klímaválság elleni küzdelmet is. Ha ezt nem teszi, azzal egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nem áll szándékában orosz gázfüggésünk csökkentése.

2010-es választási programjában a Fidesz megígérte a zöldenergia-használat adminisztratív akadályainak eltörlését. Ehelyett szélerőmű-tilalmat, napelem- és hőszivattyú-adót vezetett be, valamint hosszú távú gázszerződést kötött Oroszországgal. Ez a gázszerződés se nem olcsó, se nem előnyös, és az ellátásbiztonságot sem garantálja.

Megmagyarázhatatlan, hogy ebben a helyzetben a továbbra is érvényben van a szélerőmű-tilalom és a zöldenergia büntetőadója, pedig egy szélerőmű az engedély megadásától számított akár három hónapon belül olcsó, klímabarát energiát tud termelni.


A Párbeszéd követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését. Ha ezek az intézkedések a jelenlegi energiaválság idején továbbra is hatályban maradnak, az nyílt beismerése annak, hogy az Orbán-kormány elveszítette Moszkvával szembeni cselekvőképességét, és minden olyan intézkedés tiltott számára, amely növelné az ország energiafüggetlenségét. Az erdők felélése nemcsak az energiaválság megoldásához nem járul hozzá, de egyenesen bűn, és éppen az ellenkezője annak, mint amit a klímakrízis megkövetel. Az ökológiai szempontok előtérbe helyezésére és környezetileg fenntartható erdőgazdálkodásra van szükség!

Borítókép: Rácmolnár Milán

Oldal Tetejére