Talajmentes növénytermesztési módszer fejlesztésén dolgoznak magyar cégek és kutatók

A mezőgazdasági technológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazatát képezik a talajmentes növénytermesztési módszerek. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat.  A TS Labor Kft, uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve egy ilyen módszer tökéletesítésén dolgozik jelenleg.

A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől. Ezek a jellemzők a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel.

A kutatók egy nanorészecskéket tartalmazó oldatot dolgoztak ki, ami újszerű lehetőséget kínál a módszer optimalizálására. A részecskék megfelelő felületi stabilizálásának segítségével olyan rendszer hozható létre, melyek paraméterei az adott növény igényeihez szabhatók.

A projektben a hidropóniás módszerrel termesztett növények számára olyan speciális tartósítási eljáráson is dolgoznak, amely megőrzi azok beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely hatékonyan képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok). (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay

Oldal Tetejére