Augusztus 31.-éig látogatható Trapp Dominika Menekül a víz című kiállítása a Trapéz Galériában. A képek főbb szervezőeleme a víz és a testi kapcsolódás motívumrendszere. Győrfi Laura kiemeli az artportalon megjelent tudósításában, hogy a kiállítás tematizálja a klímaszorongást, azonban tovább is lép ezen a motívumrendszeren.

A művész legutóbbi 2020-as, Trafó Galériában megrendezett kiállítása, a Ne tegyétek reám… a paraszti kultúrában betöltött női szerepek feminista olvasatáról szólt. A kooperáción alapuló Csakoda projektben, ahol fiatal képzőművészek vitték el vidéki művelődési házakba projektjeiket, is megfigyelhető ez a tudatosság és lokális problémák felé való odafordulás. A Menekül a víz c. festménykiállítás különböző vízreprezentációkat jelenít meg.

Bartók Imre úgy fogalmazott kiállításmegnyitó beszédében, hogy a víz fiziológiájától a fiziognómiájáig jut el a tárlat tematikája. A kiállítás így az antropocén kor felől megközelítve az archaikus szimbólumokhoz fűződő hozzáállást is újrafogalmazza.

A víz motívuma egyfelől az akarat, az életerő metaforája lehet, másfelől a szivárgás, irányíthatóság allegóriája is. Hagyományosan női elemnek tekintett, aminek az oldhatóság kérdése is megágyaz, de erős a testtudatosság, testközpontúság is, ami egy szintén egy feltörekvő, újradefiniáló érvénnyel élő kortárs irányzat.

(Forrás: artportal, https://artportal.hu/magazin/a-halakat-is-fenyegeti-a-leeses-veszelye-reflexiok-trapp-dominika-kiallitasarol/; További információ a kiállításról: https://exindex.hu/event/menekul-a-viz/)

Kiemelt kép: Pixabay