Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár.

Magyarországon átlagosan 90 liter vizet használunk el napi szükségleteinkre. Egy zuhanyzással 35-75 liter víz fogy el, egy WC-öblítés nyolc liter vízhasználattal jár, a mosógépeknek egy mosáshoz átlagosan 65 liter vízre van szüksége, ivásra csupán a csapvíz három százalékát használjuk – derül ki a Well.hu beszámolójából.

Palackhegy. Fotó: Well.hu

Magyarország nemcsak a világon, hanem még Európában is kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van jó minőségű vezetékes ivóvíz, ennek ellenére folyamatosan nő a palackozott vizek fogyasztása. 2020-as adatok alapján évente fejenként 130 liter palackozott vizet iszunk, és a szakértők további növekedést jósolnak.

Érdemes megvizsgálni, mire is szavazunk akkor, amikor palackos vizet vásárolunk.

A PET palackos víz hatalmas környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik. Hazánk lakosságával számolva egy év alatt csak Magyarországon több mint egymilliárd PET vizes palack végzi hulladékként, és csak 30 százalékukat használják fel újra. Azaz nagyrészük a szemétben végzi.

Becslések szerint csak Magyarországon naponta 10 kilométer hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket, ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.

Egy liter palackozott víz előállításához átlagosan három liter víz szükséges, ami fedezi a műanyag palack gyártását, a szűrést, ezek feltöltését és a szállítást. Ennek az összetett ipari folyamatnak nem csak a környezetterhelése, de a költsége is jóval nagyobb, mint az ivóvíz tisztításának.

Így nemcsak a bolygónkat, de a pénztárcánkat is kíméljük, ha csapvizet iszunk palackozott ásványvíz helyett, ez derül ki a Pénzcentrum egy korábbi cikkéből is.

A magyar lakosság körében végzett felmérések azt mutatták ki, hogy az emberek úgy vélik, a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Pedig ez súlyos tévedés. Egy liter csapvíz átlagosan 0,3 forintt, míg egy liter PET palackos víz átlagára 99 forint, tehát többszázszorosa a csapvízének.

Ráadásul a kedvező hazai adottságok következtében a magyarországi csapvíz nemcsak kiváló minőségű, hanem minden magyarországi településen el is érhető.

Palackba zárva. Fotó: Pixabay/Hans

A november 20. és 28. között zajló Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján érdemes átgondolni, magunkban és környezetünkben is tudatosítani, mennyi pénzt spórolhatunk és mennyivel kevesebb hulladékot termelünk, ha csomagolt víz helyett áttérünk a csapvíz vagy szűrt víz fogyasztására.

Borítókép: Pixabay.com