Róla kapta a nevét egy fákon élő kolumbiai békafaj, a Dendropsophus stingi, viszonzásul a dél-amerikai erdőkért és őslakókért tett erőfeszítéseiért. Zenélt Tibetért és a dalai lámáért, a Pinochet-diktatúra özvegyeiért és árváiért, dollármilliókat gyűjtött a természeti csapások áldozataiért, Afrikáért. Számainak sokasága emberi sorsokat örökít meg, 2001. szeptember 11-én soha nem látott szépséggel adta elő a Fragile-t. Négygyermekes szegény család elsőszülött fiaként jött világra 1951. október 2-án Gordon Matthew Thomas Sumner, vagyis Sting.

Két nappal 70. születésnapja előtt ismerhetett meg egy újabb Sting-számot a világ: kijött a Rushing Water a The Bridge című albumról, amelynek egésze novemberben tárul majd elénk. Ami az üzenet illeti, az előadó úgy fogalmaz:

Kell egy híd.

Mintha azt sugallná, össze kell kötni helyeket és helyzeteket, lelkiállapotokat, életet és halált. Az album dalai a pandémia alatt születettek, a világrengető vírus okozta társadalmi válság hatását tükrözik.

Sting egész pályafutása rendkívüli érzékenységet mutat az emberiség és külön-külön egy-egy ember személyes sorsa iránt is. Amikor Magyarországon sokan először hallgathatták és láthatták élőben, az 1985-ben Afrika megsegítéséért életre hívott Live Aiden, csupán a mozdulataiból, színpadi viselkedéséből átjött érzelmi intelligenciája és empátiája. A zenésztársak iránti kölcsönös tisztelet árad ezekből a felvételekből.

Maradjunk még egy kicsit a Wembleyben megtartott maratoni koncerten, ahol megszólalta a korai sikerkorszakban, 1978-ban a Police-szal írt Roxanne-t, amely talán a leghíresebb, prostituálthoz írt zeneművek egyike. Egészen pontosan több utcalány inspirálta a számot, akiket Sting párizsi szállodájuk környékén látott; embertelen sorsukat akarta zenébe foglalni. Az előadó a végén az égbe kiált, a gitárjátékát pedig a világ egyik legszebb szaxofonjátéka kíséri.

Gordon Matthew Thomas Sumner, vagyis Sting gyerekkora óta tudjam milyen a nehéz élet, és soha nem tartotta rangon alulinak az inferiornak tartott munkákat. Northumberlandben nőtt fel egy négygyermekes család elsőszülötteként, a fodrász Audrey és a tejes ember Ernest Matthew fiaként. Édesapja mellé hétévesen beszállt a munkába, alighanem innen is erőt merített, amikor később kalauzként, adóhivatalnokként, építkezéseken vagy éppen mirelitgyárban dolgozott, hogy önmagát fenntartsa.

Így élhetett csak a szenvedélyének, a zenének, amelyet elsősorban a tízévesen örökölt spanyolgitárnak köszönhet.

Az ír nagymama vonalán katolikus felekezethez tartozó Sting húszévesen a tanítóképzőbe iratkozott be, majd a cramlingtoni Szent Pál Általános Iskola pedagógusa lett, közben érdeklődése egyre inkább a szociális problémák és a társadalompolitika felé fordult. Az 1980-as Driven to Tears az éhezőkkel szembeni közönnyel vádolja a világot.

1981-től még inkább az emberjogi harcok arca lett az Amnesty International oldalán. 1988-ban Peter Gabriellel és Bruce Springsteennel hathetes turnéra utazott, Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 40. születésnapja alkalmából, Emberi jogokat most! címmel.

Feleségével és az egyik brazíliai törzs vezetőjével alapítványt hozott létre az esőerdők és a benne élők őslakók megmentéséért.

Egy fákon élő kolumbiai békafaj, a Dendropsophus stingi az énekes-gitárosról kapta a nevét, viszonzásul ilyen irányú elkötelezettségéért és erőfeszítéseiért.

Az 1988-as They Dance Alone (Cueca Sola) a Pinochet-diktatúrában, Chilében eltűntek, meggyilkoltak szeretteiért, édesanyákért, özvegyen maradt feleségekért, árván maradt leányokért szól.

1997. szeptemberében Paul McCartney, Eric Clapton, Elton John, Phil Collins és Mark Knopfler társaságában a londoni Royal Albert Hallban Montserratért, a vulkánkitörés által pusztított karibi szigetért koncertezett. 2001 szeptemberében a Fragile-lal a New York-i terrortámadás áldozatainak hozzátartozóiért gyűjtött pénzt Amerikában.

Maradjunk még ennél a drámai szépségű számnál, amelyet tíz nappal korábban, 11-én, vagyis a tragédia napján az események hatása alatt adott elő Toszkánában, soha nem látott és hallott tapintatossággal és hangszerkísérettel.

A szövegében is magával ragadó Fragile eredetileg Ben Linder amerikai építőmérnökért íródott, akit 1987-ben Nicaraguában gerillák öltek meg egy vízerőmű építésekor.

Sting 2005 februárjában egy nyugat-ausztráliai koncertsorozattal 4 millió dollárt gyűjtött az indiai-óceáni földrengés és cunami áldozataiért. A Songs for Tibert 2008-ban született a leigázott ország és a dalai láma megsegítéséért.

Elton John AIDS-alapítványának egyik fő támogatója, míg 2010 óta a méhek megmentésének és a szegények megsegítésének patrónusa. 2012 novemberében a Message in a Bottle című klasszikusát az amerikai keleti parton tomboló hurrikán áldozataiért dolgozta fel újra egy nagyszabású jótékonysági akció, amely 23 millió dollárt hozott a bajba jutottaknak.

A sort még hosszan lehet folytatni. Mindannyiunk érdeke, ha Isten sokáig élteti itt a Földön is Stinget.

Kiemelt kép: Flickr