Online konzultációt indított a Nagy Tavak Koalíció. A balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták tömörítő szervezet azt szeretné elérni, hogy a vizek védelmében megfogalmazott országgyűlési határozati javaslatuk napirendre kerüljön a Parlamentben.

A Nagy Tavak Koalíciójának hat konzultációs kérdését a tavasszal elkészült országgyűlési határozati javaslata alapján fogalmazták meg. A fenntartható fejlődés bizottsága előtt elvérző dokumentum átláthatóságot és az információkhoz való szabad hozzáférést követelt a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó menti beruházásoknál.

A civilek célja egyértelműen az, hogy a jelzett területeken ne kezdeményezzenek természetkárosító beruházásokat, és a települések helyi szabályozását se változtathassák meg ennek érdekében.

Gépkorszak. Fotó: Kun Zoltán

Áder Jánoshoz fordulnak

„A kormánypárti többségű bizottság leszavazta a határozattervezetünket indoklás nélkül, így az nem tudott bekerülni a plenáris ülésre. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy Bencsik János fideszes alelnök mellette voksolt, ami számunkra azt demonstrálta, hogy létezhet pártpolitikán átnyúló konszenzus bizonyos kérdésekben” – mondta Kun Zoltán, a Nagy Tavak Koalíciójának természetvédelmi szakértője a Very Important Planetnek.

Az elmúlt években mind a négy tónál beruházások kezdődtek, van, ahol még csak a tárgyalások szintén tartanak, máshol már a munkagépeket is bevetették.

A Velencei-tónál folynak a területek átminősítései, a Balatonnál új terveket szellőztettek meg. A tatai-Öreg-tónál még nem történt egy kapavágása sem, a Fertő-tavon azonban már megkezdődött a tereprendezés.

Gárdony. Forrás: Wikipedia Commons

 „Abban bízunk, hogy a közösségi médiában elegendő megosztás lesz. Augusztus végén Keszthelyen szervezzük meg a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozóját, ettől a rendezvénytől is sokat várunk. Ha sikeres lesz a konzultáció, és elegendő mennyiségű, akár több tízezer számú aláírást kapunk, akkor Áder Jánoshoz fordulunk. Őt kérjük meg, hogy vigye be a Parlamentbe a javaslatot” – tette hozzá a szakértő.

A köztársasági elnök a Velencei-tó ügyében egyébként elvileg már lépett, a Kék Bolygó alapítvány Alapítójaként arra kérte a szervezetet, hogy állítsanak össze egy szakértőkből álló csoportot, akik szakmailag megalapozott tervet tudnak készíteni a tó megmentésére.

A hiányzó mintegy 80 centiméter víz mennyiséget 40 milliárd forintból lehetne pótolni, de a kormány ezt nem akarja biztosítani.

Árnyékos Balaton. Fotó: Pixabay/ milesz

„Próbáltuk a legegyszerűbben megfogalmazni a kérdéseket, mindegyik mellé magyarázószöveget is írtunk. Nincsenek többszörös válaszok, a mi szempontunkból ez egy hatigenes konzultáció. A legfontosabb talán az, hogy az összes tónál az élőhelyek csökkennek, és ezt meg kell akadályozni” – mondta Kun Zoltán.

A Nagy Tavak Koalíció tagja az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő Tó Barátai Egyesület, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület, az Összefogás a Balatonért Egyesület, a Rendszerszint Országos Közösségszervező Műhely, és a Stop Avalon! Tata civil mozgalom.

Konzultációs kérdések

Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi építési szabályozásoknak és területi változásoknak csak az Alaptörvénnyel összhangban, természeti és kulturális értékeink és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét szolgáló módon szabad érvényre jutniuk?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a vizes élőhelyek helyreállítására és jövőbeni védelmére – különös tekintettel a hazai nagy tavakra és közvetlen környezetükre – a 2010- 2020 közötti évek átlagához képest legalább kétszeres állami / költségvetési forrás álljon rendelkezésre 2021 és 2030 között?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a nagy tavaink mentén zajló beruházásokkal kapcsolatban a környezeti hatásvizsgálati dokumentációk eredményei és a környezeti adatokban bekövetkező változások nyilvánosak legyenek?

Egyetért-e azzal, hogy vízpartjaink mentén a körbejárhatóság és a jövő generáció érdekében a még meglévő parti sávok kivétel nélkül védettek legyenek, ahol természetes vagy természetközeli élőhelyek helyezkedhetnek csak el?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi lakosok a választott önkormányzataikon keresztül az építésügy felett teljes kontrollt gyakorolhassanak, és e jogot a kiemelt nemzetgazdasági beruházások keretében se lehessen korlátozni?

Egyetért-e azzal, hogy a civil szervezetek Nagy Tavak Koalíciója által a nagy tavaink védelmére kidolgozott országgyűlési határozatot a Parlament a soron következő ülésszakon megtárgyalja?

Borítókép: Szalay Ildikó