A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán július 26-án megkezdődött a mentett tojásokból keltetett túzokok repatriálás, azaz visszavadítása – olvasható a nemzeti park honlapján. A Túzokvédelmi Állomás munkatársai idén eddig 37 esetben végeztek védelmi intézkedéseket.

A fészekaljak jelentős részét sikerült a területen megóvni, a tojó visszaült a tojásokra, így azokat nem kellett beszállítani az állomásra.

Húsz tojás esetében azonban más megoldás nem kínálkozott, így azokat beszállították a keltetőbe, ahol gondos felügyelet mellett végül tizennégy túzokcsibe kelt ki. Közülük tízen már elérték a nyolchetes kort, így megkezdhettük a repatriációjukat.

A másik négy fióka közül kettő négyhetes, kettő pedig csupán kéthetes, így ők még néhány hétig a Túzokvédelmi Állomáson maradnak.

A repatriáció a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tíz fiatal túzokot kihelyeztük a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre, ahol gondozói felügyelet mellett maradnak egészen szeptember végéig. Néhány nap múlva mindannyian egyedi jelölőgyűrűket kapnak majd (bal lábukra ornitológiai, jobb lábukra színes gyűrűt). A madarak nagyon jól viselték a helyszínváltozást, két nap múlva már nagyokat repültek a területen, de mindig visszatértek biztos pontjukhoz, a gondozójukhoz. A repülés gyakorlása közben mellizmaik is megerősödnek. Gyakorlatilag teljesen fel tudnak készülni a szabad életre.

A mintaterületen szeptember végéig napi 24 órás felügyeletet tartanak, majd csökkentjük a látogatások, gondozások időtartamát. A fiatal madarak mintegy két hónap alatt képessé válnak az önálló életre, arra, hogy csatlakozzanak vad társaikhoz és teljes értékű egyedeivé váljanak a Dévaványai-Ecsegi puszták túzokállományának.