Évtizedek óta nem látott mértékben szaporodtak túl az egerek és a patkányok Ausztrália keleti részén. A helyzet olyan súlyos, hogy a jelenséget egérpestisnek is nevezik. 2020-ban annyi eső esett a korábban aszálytól szenvedő Új-Dél-Walesben, mint az azt megelőző két évben összesen. Ez rekordtermést eredményezett, ami kedvezett a rágcsálók elszaporodásának is. A dugig tömött gabonatároló silókban az egerek megtalálták a számításukat, és őrületes szaporodásba kezdtek. Utódjaiknak pedig enni kell, úgyhogy félő, hogy a tél közeledtével a részben a tenyészállatok élelmezésére szánt gabonából lassan nem marad semmi – írja a 444.hu.

Az új-dél-walesi mezőgazdasági miniszter, Adam Marshall bejelentette, az egerek ellen vívott harc részeként ingyen bocsátanak a farmerek rendelkezésére nagy hatékonyságú, ám veszélyes rágcsálóirtószereket. A terv szerint bromadiolonnal, egy második generációs véralvadásgátlóval látják el a gazdákat, amint erre a hatóságok erre engedélyt adnak.

Sok tudós azonban attól tart, a bromadiolon több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. A szer a talajban, a vízben és a rovarokban is felhalmozódhat, így a gazdák akaratlanul is megmérgezhetik a termést. Veszélybe kerülnek a madarak is, melyek a rágcsálókkal táplálkoznak.

Az Australian National University kutatója, Gavin Smith azt mondta, ezen pont nem aggódni kellene, ugyanis igazából inkább a kígyókban kéne bízni, hiszen azok az egerek természetes ellenségei. Úgy véli, a kígyók sokkal hatékonyabban lesznek képesek véget vetni az egérpestisnek, mint bármilyen irtószer.

Borítókép: Pixabay/Capri23auto