Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkárhelyettese felháborítónak tartja az országgyűlés elé került törvénymódosítási javaslatot. Mint a Very Important Planet podcastjében fogalmazott: egy olyan időszakban, amikor kiszámíthatatlan az időjárás, illetve egyébként is nagyon megnő a gazdálkodók önköltsége, nem biztos, hogy mindig jó irányba megy a kárenyhítés módja.

Kifejtette: a törvénymódosítási csomag több mint húsz pontja közé „csak úgy elegánsan” bekerült az a javaslat, amely szerint a gazdálkodók által befizetendő hozzájárulás összegét másfélszeresére emelik.

Elfogadhatlannak tartja, hogy egyetlen tollvonással ilyen drasztikus módosítást hajtanak vége.

Beszélgetésünk során Csősz Tibor tanácsadó részletesen bemutatta az idei fagykárokat és mindezek várható következményeit. A két szakember egyre mélyebben feltárta a szféra súlyos gondjait, de a lehetősegeket is.

Szóba került a mezőgazdasági gépek árainak rendkívüli emelkedése, amely a világjárványnak és a forint gyengülésének is betudható.

Miután nagyon komoly árrobbanást lehetett tapasztalni a világpiacon a gabonaféléknél, az élelmiszer áramelkedése „kódolt” a következő időszakra.

Máhr András a hazai állattartás helyzetét is szembeállította a miniszterelnök korábbi ígéreteivel. Csősz Tibor a munkaerőhiány, a szakemberhiány kapcsán a képzésben rejlő lehetőségekről is beszélt a Zöld Kasztban, amelyben további megoldási javaslatokat sorába avatják be a hallgatóságot.