Világszerte sorozatban kilencedik hete nő a fertőzöttek száma, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon messze van még a világjárvány leküzdése – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet elnöke a világjárvány helyzetéről tartott sajtótájékoztatón. 

A WHO-elnök már egy évvel ezelőtt is azt hangsúlyozta, hogy a világjárvány visszaszorításához globális összefogásra és nemzetközi szolidaritásra van szükség – írja az Index.hu.

Elég csak azt megemlíteni, hogy Indiában szombaton 400 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ráadásul az országban sok ember amiatt hal meg, hogy nem jutnak elég oxigénhez a kórházi kezelés ideje alatt. Indián kívül Brazíliában is kritikus a helyzet már több hónapja, valamint Törökországban és Iránban is egyre gyorsabb ütemben terjed a járvány. 

A WHO elnöke nemrég egy sajtótájékoztatón elmondta: a fertőzöttek száma már kilenc hete, a halottaké pedig hat hete folyamatosan nő világszerte. 

Hogy kontextusba helyezzük mindezt: egyedül a múlt héten majdnem annyi új fertőzöttet regisztráltak, mint a járvány első öt hónapjában összesen – vázolta a helyzetet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. 

Pixabay/MiroslavaChrienova