Így használta fel Bartók Béla a madárdalokat: lenyűgöző kisfilmet készített a WWF

A természet a világ legnagyobb koncertterme – ezt Bartók Béla is jól tudta, aki madárdalokat használt 3. zongoraversenyének komponálásánál. A WWF Magyarország legújabb kisfilmje ezekkel a dallamokkal hívja fel a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára. 2021. március 25-e a zeneszerző születésének 140. évfordulója.

A szervezet közleménye szerint Bartók Béla a 3. zongoraversenyéhez madárhangokat jegyzett le, melyeket fel is használt a kompozícióban. Most, a járványhelyzet közepette a természet az egyetlen elérhető koncertterem, amely mindenki előtt nyitva áll.

Az erdők azonban az emberi tevékenység következtében világszerte és Magyarországon is számos veszélynek vannak kitéve. Európa, és azon belül Magyarország gazdasági erdei különösen sérülékenyek. Elsősorban azért, mert az elmúlt évszázadokban drasztikusan megváltoztattuk a fajösszetételüket és szerkezetüket. Eközben ma is döntően a tarvágással, végvágásokkal jellemezhető hagyományos erdőgazdálkodás zajlik bennük, ami egyértelműen súlyosbítja a klímaváltozás hatásait.

Megfelelő méretű háborítatlan, ezért jobb ellenálló képességű erdők kialakítására lenne szükség, legalább a nemzeti parkjainkban, ahol az élővilág fennmaradását semmilyen mértékben nem veszélyezteti a fakitermelés.

“Bár az erdők az ember által átalakított táj legtermészetesebb elemei közé tartoznak, nagy figyelmet kell fordítani megóvásukra. Bartók dallamai is bizonyítékai annak, hogy mindenki kicsit mást kaphat az erdőktől, más képviselhet értéket számára. Fontos, hogy erdőink sokszínűségének megőrzésével és növelésével ezt az értéket növeljük és lehetőségként adjuk át a jövő generációknak” – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője.

A WWF Magyarország kisfilmje a zeneszerző által használt madárdallamokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a természetes erdők milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben, és döntéshozói, vállalati, illetve egyéni szinten is kötelességünk vigyázni rájuk. A videó a Laboratory Group kreatív ügynökséggel és Bánki Berta fuvolaművésszel együttműködésben készült.

“Kulturális és természeti értékeink megőrzése egyaránt alapvető feladatunk. Identitásképző hatásuk megkérdőjelezhetetlen: mindkettő túlélésünk záloga. A WWF Magyarország Erdő programjának célja, hogy erdeink minél nagyobb része háborítatlan maradjon. A Laboratory Group csapatával készített filmünkkel ezek fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Amellett, hogy ma van Bartók Béla születésének 140. évfordulója, szomorú, de fontos apropó az is, hogy az erdő jelenleg nem csak a legnagyobb, de az egyetlen látogatható koncertterem, itthon és világszerte egyaránt. Mindannyiunk feladata, hogy csakúgy, mint kulturális örökségünket, ezt is megőrizzük a jövő generációi számára” – mondta Klacsán Csaba, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

“A projekt egy szerencsés kapcsolódása annak, hogy szeretünk Bartók Rádiót hallgatni, jó kapcsolatot ápolunk kamarazenekarral és követjük a hazai természetvédelem híreit. A Bartók Rádió Muzsikáló Délutánjában esett szó egy alkalommal arról, hogy Bartók Béla nemcsak népdalokat gyűjtött és jegyzett le, hanem madárdalokat is, amiket később bele is komponált az utolsó zongoraversenyébe. Olvastuk, hogy a WWF Magyarország kiemelten foglalkozik a hazai természetes erdők megmentésével. A kampányötlet ennek a két momentumnak a >>mágikus szimbiózisa<<: fogtuk a lejegyzett madárdalokat és visszavittük az erdőbe. A Laboratory Group és a Dohnányi Quartet régi kapcsolatának köszönhetően – az ügynökség évek óta rendez Irodakoncerteket többek között a vonósnégyes szereplésével – szakmai segítségünk is volt, így ismerkedtünk meg Bánki Bertával és a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus zenekarral, akiket hallhatunk a kampányfilmben” – mondta Haszon Sándor, a Laboratory Group new business kreatívigazgatója.

Kiemelt kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére