2021. február 12-én megjelent a „Budapest, Pesti rakpart északi irányba történő rendezése, gyalogos sétány kialakítása Kossuth Lajos tér – Jászai Mari tér közötti szakaszon” tárgyú, uniós eljárási rend szerinti nyílt közbeszerzési eljárás felhívása az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés célja, hogy megteremtse a pesti alsó rakpart Parlament és Margit híd közötti szakasz eddig hiányzó gyalogos kapcsolatát.

A Duna-part a tiéd is! Megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasza! 🌳Budapest…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 12., péntek

Az eredeti tervek még az előző városvezetés idején, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan készültek, de mivel nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, ezért a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, a tervek átterveztetése mellett döntött a Fővárosi Önkormányzat.

A főváros a tervezés során szélesítette a gyalogos felületeket, növelte a sebességkorlátozással érintett szakasz hosszát, kivette a szalagkorlátot az útpálya mellől és talajkapcsolatos fák ültetését kérte.

A meglévő út felújításával egyidőben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakít ki a főváros a forgalom óránkénti 30 kilométeres csillapításával. A Városháza ütemterve alapján az építkezés idén júniusban kezdődhet, és a Főváros és a Kormány megállapodása alapján a projektet 2021. december 31-ig szükséges befejezni.

Borítókép: Pesti alsó rakpart a Parlamentnél, háttérben a budai Vár. Fotó: Fortepan