Precedens értékű ítélet született egy francia bíróságon a pénteki nap folyamán, ugyanis 7.3 millió eurós kártérítést ítéltek meg összesen 727 korábbi szénbányásznak, amiért egész pályafutásuk során mérgező anyagok mellett kellett dolgozniuk.

A jelentős ítélet pedig minden korábbi és jelenleg bányász számára kapaszkodóként szolgálhat, akinek úgy kellett dolgoznia ezekben a veszélyes üzemekben, hogy nem szolgáltattak a számukra megfelelő munkahelyi védelmet – írja a Liner.hu.

Az Észak-Franciaországban található bíróság úgynevezett „szorongási kártérítést” ítélt meg a bányászoknak, mely egy olyan kompenzáció, amit nem egy konkrétan bekövetkezett betegségért adnak, hanem egy olyanért, ami a jövőben bekövetkezhet. Az ügyben érintett bányászok esetében ez az azbesztnek való kitettség volt, amely súlyos egészségügyi károkhoz is vezethet.

Mind a 727 bányásznak fejenként 10 000 euró kártérítést ítélt meg a bíróság, melyet kitörő örömmel fogadott a bányászok szakszervezete, amely immáron nyolc éve küzdött ezért, ugyanis 2013-ban adták be a kártérítési igényt.

A bányász szakma kiemelten veszélyes munkának minősül, nem csak a magas balesetveszély, hanem a belélegzett mérgező gázok és porok, mint az ásványi por, a szilícium-dioxid, azbeszt és szén. A bányászat különböző résztevékenységei mind egészségroncsoló hatással lehetnek a dolgozókra.

Borítókép: Pixabay/hangela