Zöldségfogyasztásban az utolsó helyen kullogunk Európában

Gyümölcs- és zöldségfogyasztásban a magyarok különösen alul teljesítenek. Ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái.

A 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne. A kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs és zöldség fogyasztást naponta – írja a CityGreen.hu kertészeti magazin..

Jobb vagy rosszabb ez az átlag az európai adatokhoz viszonyítva?

Ha megnézzük az európai adatokat, a hazai fogyasztás még elkeserítőbbnek tűnhet. A napi átlagfogyasztás tekintetében már évekkel ezelőtt is eléggé a sor végén kullogtunk. És úgy sem jobb a helyzet, ha csak azt nézzük, hogy a magyarok hány százaléka eszik legalább egyszer gyümölcsöt vagy zöldséget naponta.

Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30 százaléka fogyaszt naponta zöldséget.

Az első Írország 84 százalékkal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50 százalékot.

Gyümölcsfogyasztás tekintetében kicsit jobb a helyzet, de a 40 százalék sem számít jó eredménynek. Nem meglepő, hogy e tekintetben a mediterrán országok vezetnek, ahol a lakosság 70-80 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, de a skandináv országok is elég elől végeznek ezen a listán.

Mi az oka, hogy ennyire hátul kullogunk a többi európai országhoz képest?

Ha megnézzük a magyar ételeket, jól láthatjuk, hogy nálunk a leggyakrabban fogyasztott zöldségféle a burgonya, viszont ezt a zöldséget nem számítják bele a statisztikai adatokba, ugyanis magas a keményítő tartalma, nagyobb, mint amennyi vitamint tartalmaz. Természetesen nemcsak ennek köszönhető ez az alacsony érték.

A megtermesztett, valamint importált zöldségek és gyümölcsök tudnák fedezni a hazai igényeket, nem készlethiány okozza a problémát.

Sokkal inkább az, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára is növekszik, csak az alma ára a duplájára nőtt az elmúlt egy évben, és a többi zöldség és gyümölcs is folyamatosan drágul.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene valójában fogyasztanunk?

A szükséges napi vitamin-, ásványi anyag és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis min. 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek egyharmada gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségből kellene, hogy álljon.

Szinte mindegy is, hogy milyen formában fogyasztjuk a zöldségeket.

A legfontosabb, hogy változatosan táplálkozzunk, mivel az egyes zöldségek és gyümölcsök szénhidrát, rost, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag értékei nagyon változók. Törekedjünk rá, hogy naponta fogyasszunk lehetőleg minél többféle zöldséget és gyümölcsöt!

Kiemelt kép: Pixabay/dbreen

Oldal Tetejére