Létezik egy állam, ahol az örökké havas négyezres hegyek alatt lombhullató erdők élnek. Ősszel így olyan háttérrel lehet színpompás erdőket fotózni, mint szinte sehol a világon. Rászolgál e terület a védjegyének számító Colorful Colorado elnevezésre.

Mindannyiunknak van talán egy amerikai nagynénje. Nekem volt egy, és a legnagyobb kincsnek, amit tőle kaptam, egy hatvanas-hetvenes években készült térképsorozat számított, helyenként látványos képekkel illusztrálva. Akkor kaptam, amikor még Amerika a legtöbbünknek nem volt más, csak egy álom.

54 négyezer méter fölötti csúcs

Az amerikai térképeknek sem volt szokás különösebb címet adni a városon vagy az államon kívül, amelyet megjelenítettek, ez alól egyetlen kivétel akadt: Colorful Colorado. A fotók kedvéért messze ezt a térképet nyitottam ki a legtöbbször. Olyan tájakat, olyan színeket találtam benne, amilyeneket azóta sem láttam sehol, leszámítva a Sziklás-hegység egy-két más, eldugott vidékét.

Forrás: Pixabay/12019

Hófödte, négyezres hegycsúcsokkal más amerikai államok és más földrészek is büszkélkedhetnek. Igaz, Coloradónak valamivel több jutott az átlagnál: 54 magaslata nyúlik 4000 méter fölé. Mindez az átlagmagasságát is jelentősen megemeli, mégpedig 1500 méterre, ami annak is köszönhető, hogy Colorado a tengerszint felett ott kezdődik, ahol Magyarország véget ér: legalacsonyabb pontja 1010 méter, ennél a Kékes mindössze 4 méterrel nőtt nagyobbra.

South Park és a nyílegyenes határok

Colorado, az amerikai téli és nyári sportélet fellegvára: síparadicsomai mellett itt építették leghíresebb magaslati edzőtáborukat is, Colorado Springsben. Itt lelhetünk rá South Parkra, a botrányosan jól sikerült rajzfilmsorozat névadójára, és ez az egyik olyan állam a három közül, amelynek határai csupa egyenes vonalból állnak, vagyis éppúgy csak szélességi és hosszúsági körök jelölik ki, mint északi és nyugati szomszédját: Wyomingot és Utah-t.

Forrás: Pixabay/psaudio

Naposabb mint Kalifornia és Florida

A valódi kuriózumot viszont nem ezek jelentik, hanem az az őszi színpompa, amelynek köszönhetően e terület joggal nevezte el magát Colorful Coloradónak, és határain is így köszönti a vendégeit. A kontinens középső részén, az óceánoktól és Mexikói-öböltól távol található területen magashegységi vidékhez képest szokatlanul meleg a nyár és kellemesen havas a tél: egész lenge öltözetben lehet síelni. A napsütéses napok száma több mint a szubtrópusi Floridában és a mediterrán Kaliforniában, az év négyötödében az élővilág élvezheti a fényt.

Forrás: Pixabay/12019

Az itt kialakult szárazföldi éghajlat további áldásaként a Sziklás-hegység vonulatai közelében lombhullató erdők élnek, miután négy évszak váltja egymást. Így láthatjuk egyszerre Coloradóban az őszi erdők színpompáját és az örök hó birodalmát.

Kiemelt kép: Pixabay/12019