Az alapjövedelem arról szól, hogy az is kap pénzt, aki nem csinál semmit – így foglalható Orbán Viktor véleménye a Párbeszéd Magyarországért által bevezetni kívánt alapjövedelemről.

Hétfőn, a parlamentben Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese intézett azonnali kérdést a miniszterelnökhöz, amelyben arra volt kíváncsi, Orbán Viktorék folytatják-e az ellenzéki pártok által korábban javasolt, a kormány által először lesöpört, az utóbbi napokban azonban saját ötletként megvalósított intézkedéseket. Tordai szerint ilyen volt a tömegrendezvények felfüggesztése, a zártkapus sportmérkőzések, középfokú és felsőfokú oktatás átállítása a digitális tanrendre, az ingyenes internetet, az egészségügyi béremelés, vagy éppen az antigén gyorstesztek bevetése. Mint mondta, ezeket hol jól, hol rosszul, de a kormány mostanában igyekszik megvalósítani. Felszólalásában ezek után javasolta Orbán Viktornak a Párbeszéd-féle alapjövedelem bevezetését is, amivel szerinte ezekben a vészterhes időkben meg lehetne teremteni a magyar emberek számára a jövedelembiztonságot.

Orbán szerint az alapjövedelem arról szól, hogy vegyük el a dolgozó emberektől a pénzt, és adjuk oda olyanoknak, akik nem dolgoznak. „Én ilyet nem fogok támogatni, abban biztos lehet” – mondta a miniszterelnök.

Tordai Bence kijelentette, az alapjövedelem nem segély, az erről szóló programjukat pedig átadta Orbán Viktornak.

„Bízom benne, hogy ez nem kerül 4,5 millió forintba, ez nem krumpliból, hanem papírból van” – utalt arra a politikus, hogy nemrég Kövér László komoly büntetést szabott ki Jakab Péterre, a Jobbik pártelnökére.

Orbán ezután hangsúlyozta, az alapjövedelem a segélyalapú társadalom beköszöntését hozná el, ez korábban már tönkretette Magyarországot. Szerinte ma azért teljesít jobban sok európai államoknál Magyarország, mert itt nem segélyalapú, hanem munkaalapú gazdaság van.

Borítókép: Pixabay/Tumisu