Bocsi Viki: A magyarok benyomták az „egyszer élünk” gombot

A koronavírus-járvány első hullámában sokan próbáltak átállni az egészséges életmódra, de mostanra a többségük ezt elengedte, és a fogyókúra sem elég motiváció számukra. Bocsi Viki táplálkozási szakértő szerint a magyarok jelentős hányada apátiában van a kialakult helyzet miatt, és az élvezeti cikkekkel próbálnak maguknak átmeneti örömöt nyújtani, pedig rá kellene ébredniük, hogy ez a hozzáállás hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek.

Átmeneti örömök fogságában

A szakember azt javasolja, hogy fogyasszunk minél több multivitaminnal felérő májat, tojássárgáját és halat az immunrendszerünk megerősítése érdekében a lezárás alatt is.

Miután a koronavírus márciusban megjelent Magyarországon, rengetegen fordultak az egészséges táplálkozás irányába, sokaknak vált hirtelen fontossá a fogyás mellett az egészségi állapot javítása is. Aztán jött a nyár, a korlátozásokat feloldották, és akiknek a strandformát nem sikerült elérniük, el is engedték az egészet. Erre jött az ősz és a második hullám, az újabb korlátozások, és a tapasztalatok szerint a többséget már nem érdekli az életmódváltás.

Bocsi Viki táplálkozási szakértő úgy látja, hogy „a magyarok benyomták az „egyszer élünk” gombot. A gyakorlatban ez azt jelenti, mindent elfogyasztanak, amitől átmeneti örömük van, a csokoládétól kezdve, az üdítőkön át egészen az energiaitalokig, az alkoholig és a cigarettáig.

„Apátiában vannak az emberek az egészségi állapotukat illetően, és a munkahelyek elvesztése miatt mintha beléjük lenne programozva az a mentalitás, hogy az sem baj, ha meghíznak, mert idővel úgysem fognak tudni ételhez nyúlni. Fontos lenne ráébreszteni mindenkit, hogy hosszú távon ez egy lassú halál a testnek, nem az öröm felé való menekülés” – mondta.

Fotó: Hans/Pixabay

Mint fogalmazott, a helytelen életmóddal szinte észrevétlenül a krónikus betegségek előszobájába kerülhetünk, ami a járványhelyzetben hatványozottan aggasztó, hiszen a vírus a gyengébb immunrendszerűekre nagyobb veszélyt jelent.

Chips helyett máj, a vitaminbomba

Bocsi Viki úgy tippeli, hogy a pizzarendelés csúcsokat döntöget, a cukros termékek fogyasztása is megnőtt. Ez viszont csak átmenetileg teszi az embert boldoggá, mert miután a megemelkedett vércukorszintet az inzulin lecsapja, kedvetlen állapot áll elő. Aztán minden kezdődik elölről.

„Nem lenne szabad tejet és gyümölcsjoghurtokat sem túl gyakran fogyasztani. Ha már mindenképpen tejtermék, akkor a hosszan érlelt kemény sajtokat vagy a fermentálódott, savanyított tejtermékeket javaslom.

Emellett gumósokat, édesburgonyát, burgonyát, gyökérféléket, zellert, céklát és zöldleveles zöldségeket kellene minél többet enni.

Ugyan ezek nem érhetnek fel egy chips ízesítésével, de jól el lehet készíteni őket” – fogalmazott.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a májfogyasztást ő kötelezővé tenné, mert nincs az a dobozos multivitamin, amiben a májnál több tápanyag lenne. A húsevéssel kapcsolatban elmondta, hogy az állat izomzatát nem muszáj megenni, de a máj mellett a tojássárgája és a halak rendkívül jót tesznek az emberi testtel.

Ne féljünk szakértőhöz fordulni

A megfelelő minőségű ételek és italok fogyasztása mellett fontos, hogy kialudjuk magunkat, mert ilyenkor a hormonjaink helyre kerülnek, és teljesen máshogy látjuk a világot. Sportoljunk minél többet, lehetőleg a szabad levegőn, a jó lélegzés pedig soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban.

Bocsi Viki arról is beszélt, hogy ha valakinek kérdései vannak, hogyan kezdjen hozzá az életmódváltáshoz, tájékozódni szeretne a lehetőségekről, akkor ne az interneten tegye azt meg, hanem keressen fel szakértőt.

„A változás iránti elhatározás már önmagában nagy szó, de ehhez meg kell hallgatnunk, be kell fogadnunk új nézőpontokat is. A szakértők egyénre szabott táplálkozási és életmódbeli tanácsokkal látják el az érdeklődőket, a konzultáción minden szóba kerül, és ha valaki tartja magát az előírtakhoz, hamar jó eredményeket érhet el” – hangsúlyozta.

Borítókép: aleksandra85foto/Pixabay

Oldal Tetejére