Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót indított a Levegő Munkacsoport, kérve, hogy vonja vissza a parkolási díjfizetés felfüggesztéséről szóló rendelkezést.

Mint a közleményben olvasható: már tavasszal is lehetett tapasztalni, hogy az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a városok belső részeibe, ezzel súlyos problémák adódtak Budapesten és számos vidéki városban.

Ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót indított a Levegő Munkacsoport, kérve, hogy vonja vissza a parkolási díjfizetés felfüggesztéséről szóló rendelkezést.

Az ingyenes parkolás hatalmas veszteségeket okoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak és egyaránt.

Amint azt már idén tavasszal is lehetett tapasztalni, az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a városok belső részeibe. Ez már akkor is súlyos problémákat okozott Budapesten és számos vidéki városban, így többek között Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Tatabányán is.

Az ingyenes parkolás miatt már tavasszal is sok utcában jelentősen megnőtt a – parkolóhelyet kereső – forgalom, ezzel dugókat és nagyobb levegőszennyezettséget előidézve. Ez egyúttal a járvány terjedését is gyorsíthatta. z ingyenesség hatására számos területen oly mértékben megnőtt a szabálytalan parkolások száma, hogy azt a közterület-felügyelet már képtelen volt kezelni. Egy-egy szabálytalanul parkoló autó pedig gyakran emberek százainak a közlekedését nehezíti: a többi autósét, a közösségi közlekedéssel utazókét, a kerékpárosokét, a gyalogosokét (különösen a babakocsival vagy kerekesszékkel járókét). Emellett zöldfelületeket is károsítottak a szabálytalanul parkolók.

A parkolási díjfizetés felfüggesztése a helyi lakosságnak egyéb komoly gondokat is okozott, gyakran már a saját autóik parkolására sem maradt helyük.

Az előző évhez képest idén csaknem megduplázódott a csomagszállítás, ami rendkívül előnyös a járvány lassítása szempontjából. Az ingyenes parkolás bevezetését követően azonban a csomagszállítók szabályos parkolása immár ritka kivétellé vált, ami esetenként komoly baleseti kockázatot is teremtett. A kialakult helyzet komoly időveszteséggel is járt a csomagszállítók részére, valamint több járműre volt szükség, ami tovább növelte a parkolási gondokat és a torlódásokat. Mindez egyúttal a szállítók költségeit is növelte, amit kénytelenek voltak áthárítani a lakosságra.

A tavaszi időszakban azt is tapasztalhatta a lakosság, hogy sok olyan személy is kihasználta a díjmentes parkolás nyújtotta lehetőséget arra, hogy a városközpontba jöjjön az autójával, akinek erre nem volt feltétlenül szüksége. Ez pedig tovább fokozta a járványveszélyt.

Ugyanakkor rendelkezésre állnak megfelelő alternatívák. A bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően (maszk használata, sofőrök elkülönítése, rendszeres fertőtlenítés) a jelenleginél többen használhatnák a közösségi közlekedést a járványveszély fokozódása nélkül. A kerékpározás feltételei is javultak, és így egyre többen használják ezt a környezetbarát közlekedési módot.

Az ingyenes parkolás hátrányaira már több szervezet, szakértő felhívta a kormányzat figyelmét, így például a Közlekedő Tömeg és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület.

Kiemelt kép: Pixabay/quinntheislander