A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyílt levélben kéri az agrárminisztert, hogy vonja vissza a vörös fogoly hazai vadászati célú kibocsátására vonatkozó rendeletet, hiszen az idegenhonos faj jelenléte tovább veszélyeztetheti a hazánkban őshonos és a kipusztulás szélére került szürke foglyot.

Mint az MME honlapján olvasható: az elmúlt két évszázadban számos ember által betelepített idegenhonos faj okozott már komoly ökológiai problémát világszerte azáltal, hogy felborította az egyes őshonos életközösségek faji vagy számbeli összetételét és több őshonos faj állományát kritikusan lecsökkentette vagy akár ki is pusztította. Az idegenhonos, illetve inváziós fajok terjedése világszerte az egyik legfőbb oka a természeti sokféleség csökkenésének, az általuk okozott probléma megelőzése és kezelése jelentős erőforrásokat igényel. Ennek fényében nehezen indokolható bármilyen idegenhonos faj szándékos betelepítése.

Az MME szerint alapos, mindenre kiterjedő hatásvizsgálat nélkül a 21. században már nem merülhetne fel, hogy olyan madárfaj kibocsátását engedélyezzék, amely soha nem költött Magyarország határain belül.

A természetvédelemmel vagy ökológiával foglalkozó meghatározó hazai kutatóintézetek és civil szervezetek a rendelettel csak annak kihirdetés után találkoztak, így lehetőségük sem nyílt arra, hogy szakmai párbeszédben ütköztessék az álláspontjukat a törvényhozókkal. Elfogadhatatlannak és a jövőre nézve is riasztó tendenciának tartjuk, hogy idegenhonos gerinces fajok kibocsátásáról és vadászatáról a szakmai tudományos érvek és a társadalom érdekeinek figyelembe vétele nélkül, egy szűk kör igényei alapján szülessenek döntések.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons