Október 4-ét, az állatok világnapját új David Attenborough-filmmel ünnepli mindenki. A Netflixen mától látható az Egy élet a bolygónkon című alkotás. A Very Important Planet különleges válogatással készült.

Ferenc pápa mellett ma a világ lelkiismeretét elsősorban a nála is jóval idősebb David Attenbororogh jelenti. A 94 évesen is aktív természettudós új filmje az Állatok Világnapján, október 4-én látható először a Netflixen.

Az új mozi

Az Egy élet a bolygónkon című, előzetese alapján is lebilincselő alkotás önéletrajzi ihletésű: Attenborough pályájának meghatározó pillanatait mutatja be – és a Föld hanyatlását.

De ő Ferenc pápával együtt a remény embere is, hisz abban, hogy még minden megmenthető.

Ami az állatok világnapját illeti: 1931 óta ünnepeljük október 4-én. Assisi Szent Ferenc emléknapján, aki az állatok védőszentje is. Az 1200-as évek szentjében mély szeretet élt nemcsak Isten és az emberek, de a természet, az állatok és a növények iránt is.

David Attenborough és az állatok különös kapcsolata az elmúlt évtizedek egyik legfelemelőbb története, melynek megannyi fejezetét filmek, videók is megörökítették. A legvidámabb, legkülönlegesebb jelenetekből válogatottunk most.

A kotnyeles paradicsommadár

Nézzük először a brit tudós egyedi találkozását a nagy paradicsommadárral, amely nem akarja szóhoz jutni.

Attenborough helyett még azt is megmondja, hogyan hívják őt, és persze nem egészen azt a nevet használja, amelyet a tudomány vagy éppen az emberiség nyelvei.

Íme hát Woohoo, aki nem akármilyen egyéniség:

A laza lajhár

Jóval lazábban viselkedik látogatójával a félig süket, félig vak lajhár, aki nemigen szereti a leveleket, de azért eszegeti őket.

Ő a lassan sietés művésze: esélye sem lenne elmenekülni a ragadozók elől, rejtélyes okokból mégis lejön közénk a földre.

Amíg mi megebédelünk, ő egy-két levelet rágcsál el. Attenborough szerint ilyenekké válunk, ha csak levélen élünk.

A fűrészelő orángután

Ha eddig nem a mesék birodalmában jártunk volna, ezután biztosan odakerülünk. Az egyik leggyönyörűbb videóban egy természetbe visszavadított borneói orángutánanya a gyermeke és Attenborough társaságában mutatja meg, hogyan vált emberré és tanulta meg többek között a fűrész rendeltetésszerű használatát.

A hangutánzó madárka

És ha ez még mind nem elég, jöjjön az Ausztráliában élő lantfarkú madár, amely nemhogy beszéli a körülötte élő mintegy húsz másik faj nyelvét, hanem a fényképező, az autóriasztó és a láncfűrész hangját is tökéletesen utánozza. Valószínűleg a Csillagok háborúját is látta, R2-D2-vel legalábbis biztosan jól elbeszélgetne a hangja alapján. Íme egy hihetetlen koncert az erdő mélyén.

Szeptember végi nyilatkozata alapján David Attenborough bízik a fiatalokban, az új generációkban, hogy segítünk ennek a csodálatos világnak a megmentésében. Ne okozzunk neki csalódást.

Kiemelt kép: Flickr