Az időjáráshoz és a világjárvány okozta helyzethez alkalmazkodva nem akármilyen zöld programokon tudunk ilyenkor részt venni, ha akarunk, akár otthon is. Persze azt sem szabad felejteni: e hónapban öltözik Magyarországon a legszebb ruhájába a természet.

Az Év Kilátóját még keresik, keressük mi is!Október 4-ig

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ e héten még keresi az Év Kilátóját, hétfőig szavazhatunk, egészen pontosan magánszemélyek küldhetnek kilátókat október 4-ig. Szakmai zsűri értékeli és előszűri a beérkező pályázatokat, majd kiválasztja a tíz legjobbat. Október 7. és 16. között teszik közzé a top10-es listát, az eredményt október 19-én hirdetik ki Facebook-oldalukon.

A kilátó turisztikai értékét meghatározó szempontokat veszik figyelembe, elsősorban az építmény állapotát és a környezetének a rendezettségét. A szolgáltatásokat külön értékelik, ilyenek az információs táblák a panorámáról. Minél több turistaút vezet hozzá, annál jobb, és a látogatottsága sem mellékes, a kilátásról nem is beszélve.

Érdemes még a hétvégén egy-kettőt kipróbálni.

Állati nagy kavalkád (Magyar Természettudományi Múzeum, október 3.)

A száműzetésre ítélt Magyar Természettudományi Múzeum a Kupolacsarnokban tart egy ember-és állatbarát eseményt, amelyen testközelből ismerkedhetünk meg különleges állatokkal, úgymint nyest, boa, nyúl, királypiton, patkány, kutya, Harris-héja, görög teknős, tőkés réce, nyest, kecskebéka, bengáli törpemacska. A három 60 perces előadás időpontjai: 10.00, 12.00, 14.00.

Az előadások közti időben lehetőségünk lesz ismerkedésre, beszélgetésre és az állatokkal való fényképezkedésre.

A Balaton-felvidék tölgyesei és élővilága (Barnag, október 3.)

Lenyűgöző tölgyes túrára hívnak bennünket a mindig csodálatos Balaton-felvidékre, ráadásul ingyen, ami a mai világban – amikor a szervezett sétákért is gyakran mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – igencsak értékelendő. És még csak nem is kell előre jelentkezni.

Barnargról, a Fő utca 67-70. alóli bolttól és autóbusz-megállótól indul a kellemes, 7 kilométeres, négy órán át tartó rövidtúra.

A területet jól ismerő természetvédelmi őr – aki nem más, mint Mészáros András és a +36304910068-as számon érhető el – vezetésének köszönhetően megismerhetjük a környék idős tölgyeseit, famatuzsálemeit és élővilágát. Hallhatunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tölgyeseiben folyó természetvédelmi erdőkezelésről és a holtfa kiemelt szerepéről az erdei ökoszisztémában.

Nem utolsó sorban a világ egyik legszebb tájában gyönyörködhetünk.

Európai Madármegfigyelő Napok (Október 3-4.)

Talán az egész hónap legfontosabb eseménye, amely szinte az egész országot érinti. A rendezvény a honlapja szerint egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.

Ám az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Akkor is részt vehetünk a madármegfigyelésben, ha nem akarunk szervezett túrához csatlakozni. Mint a szervezők írják: számláljuk meg a kertünk madarait, sétáljunk a közeli parkban és erdőben barátainkkal, családunkkal és az észlelési eredményeket továbbítsuk.

Ami a továbbiakat és a megyei programok illeti, azokról a Madármegfigyelő Napok honlapján mindent megtudhatunk.

Mi kell a házunk energetikai felújításához? (Virtuális tér, október 7.)

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) október 7-én, 9 órától felettébb aktuális konferenciát közvetít a jelentkezőknek közvetít. Mint a honlapjukon írják, Magyarország legnagyobb energiafogyasztói az épületek, amelyek önmagukban a hazai energiaigény 40 százalékáért felelősek.

Az energiafelhasználásunk jelentős csökkentése és az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi stratégiai célok elérése nem lehetséges a lakossági épületek nagy mértékű energetikai felújítása nélkül.

A rendezvénen arra keresik a válaszokat a meghívott szakértő előadókkal, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, milyen eszközeink vannak, mit tehetünk, állami, önkormányzati, vállalati, szakmai szinten és magánemberként.

A családi házak energetikai felújítására bemutatnak egy új, innovatív kezdeményezést is, amely a közösségi lehetőségeket kívánja kiaknázni mind a megvalósítás, mind a finanszírozás tekintetében. Részletek, előadók az intézet honlapján.

Kiemelt kép: Pixnio