A világ erdei és más ökoszisztémái folyamatosan pusztulnak. Egyre nagyobb erdőterületek esnek áldozatul a fenntarthatatlan fogyasztási szokásainknak. Az elpusztított erdők helyét a hús- és tejelőmarha-tenyésztés, takarmánynak való szójatermesztés, kakaó- vagy olajpálmaültetvények, illetve a papírgyártáshoz szükséges fakitermelés veszi át – hívja fel a figyelmet a Greenpeace.

A környezetvédelmi szervezet hozzáteszi, bár a világ erdeinek csupán négy százalék található az Európai Unióban (EU), az erdőpusztításokhoz tapadó termékek fogyasztása miatt az EU felelős a globális erdőirtások több mint tíz százalékáért.

Akár az Amazonas-vidéket, a Kongó-medencét, vagy Indonézia erdőterületeit nézzük.

„Most esélyt kaptunk arra, hogy megállítsuk ezt a pusztítást, de ehhez szükségünk van a te segítségedre is” – írja a szervezet.

Az EU most az emberekhez fordul, hogy megvizsgálja, mit kellene tennie az erdőirtás megfékezése érdekében. A válasz egyszerű: egy olyan erdővédelmi törvényt kell alkotnia, amely nem engedi be az erdőirtások árán előállított termékeket az európai piacra.

„Cselekedj most! Követeld az EU-tól, hogy hozzon egy erős erdővédelmi törvényt, és állítsa meg az erdőirtásokat okozó fogyasztást Európában” – olvasható a Greenpeace közleményében.

Borítókép: Rácmolnár Milán