Kaliforniai kormányzó: 2035-ig megszüntetjük a benzines, a dízel, valamint hibrid autók forgalmazását

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom „bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy „ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.  

A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt.

„Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telitett napunk legyen”.

Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, „mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”. A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő hagyományos autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti. (MTI)

Borítókép: Santa3/Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére