Megkezdődött az éves delfin- és bálnavadászat Japánban, a szeptembertől márciusig tartó vadászati szezon előkészítésekor a várható tiltakozások ellen intézkedéseket hoztak. Taidzsiban, ahol a legtöbb delfint fogják ki az országban. a kisebb hajókat a hatóságok leállítják, a drónokat betiltották. A vadászat idején a rendőrség fokozott ellenőrzést végez – írja az MTI.

Taidzsiban forgatták egyébként az Oscar-díjjal is jutalmazott Az öböl című filmet, amely megismertette a világgal a térségben zajló évenkénti öldöklést.

Állatvédők szerint a vadászat elleni állandó kritikának van hatása, ugyanis: Az elmúlt 18 évben a leölt delfinek és kis méretű bálnák száma 93 százalékkal csökkent – mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife szakértője. Az állatvédő szervezet évek óta követeli a japán delfinvadászat betiltását, még akkor is, ha azóta más országokban, például Peruban, Nigériában, Brazíliában vagy Indiában ennél jóval több delfint vadásznak le.

A vadászat során a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét. A legszebb példányokat kiválasztják a delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják.

A hivatalos kommunikáció szerint a delfinvadászat a taidzsi emberek számára nélkülözhetetlen a megélhetésük szempontjából, a legtöbb japán azonban alig eszik bálna- vagy delfinhúst.

Borítókép: Pixabay/webidrol