Egy kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik zöld környezetben nőnek fel, magasabb intelligenciával és kevesebb magatartási problémával rendelkeznek – írja a 168ora.hu a Guardianra hivatkozva.

Több mint 600 10 és 15 év közötti gyereket vizsgáltak, és kimutatták, hogy a zöld környezet 3 százalékos növekedése 2,6 ponttal növeli az IQ-t. Ez a hatás mind a gazdag, mind a szegény területeken egyaránt megfigyelhető.

Az, hogy mi ennek az ok, még nem egészen világos. Úgy gondolják, összefüggésben lehet az alacsonyabb stressz-szinttel, a csendes környezettel, és azzal, hogy a gyerekek többet játszanak és több társasági interakcióban vesznek részt.

Az eddigi kutatások is kimutatták már, hogy a zöld terület hozzájárul a gyerekek kognitív fejlődéséhez, ám az az első kutatás, ami kifejezetten az IQ-ra fókuszál.

A kutatást a belgiumi Hasselt Egyetemen végezték. Tim Nawrot, az egyetem környezetvédelmi epidemiológiai professzora kihangsúlyozta, hogy a várostervezéskor elsőbbséget kéne élveznie a zöldövezetek kialakításának, hiszen az valódi értékkel bír, és ideális környezetet teremt a gyermekek fejlődéséhez.

Borítókép:Pixabay/Pexels