Egy törékenynek tűnő kislány 2018. augusztus 20-án odaült a svéd parlament elé, hogy megváltoztassa a világot. Pontosan két éve ismerte meg a világ Greta Thunberget. Mi történt vele azóta?

Olyan ez, mintha Az ötödik elemet látnánk, de mégsem. Egy ifjú, törékenynek tűnő hölgy alakjában egyszer csak feltűnik a szuperhős, hogy megmentse a pusztulásra ítélt világot. Megjelenik New Yorkban is, felforgat maga körül mindent. Greta Thunberg azonban a Milla Jovovich által megformált Leeloo-val szemben valóban törékeny. Betegségei miatt nem tanul hipergyorsasággal, de annál kitartóbb, így végül minden tudást magába olvaszt. Ki is ő valójában?

Asperger és mutizmus

„A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Az ezzel élők nem tudják értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat, vagy rendszeresen rosszul értelmezik azokat” – így határozza meg az orvosi szaklap az Asperger-szindrómát, amit Gretánál korábban felismertek.

De diagnosztizáltak nála depressziót, kényszerbetegséget és szelektív mutizmust is.

Utóbbit sokan leírták már, de kevesen tudják, mit jelent.

„A szorongásnak ez a megjelenési formája jelentősen meghatározza és akadályozza a gyermek mindennapjait, hiszen az otthoni környezetén kívül nem képes kommunikálni olyan másodlagos szocializációs közegekben, mint az óvoda, vagy iskola” – így ír egy pszichológia szaklap erről a furcsa betegségről.

Iskolai nehézségek

Gretának így telt a gyerekkora, hogy aztán mára világ leghíresebb szószóló legyen a klímaváltozás elleni harcban. Mára a legnagyobb politikai hatalmaktól sem riad vissza. Pedig éppen a félelem rabja volt valaha. Saját bevallása szerint nyolcévesen látott először filmet a jegesmedvék éhezéséről, ekkor kezdődött a klímaszorongása. Az iskolában osztálytársai kirekesztették, gyakran megalázóan bántak vele. Tizenegy éves korában két hónap alatt fogyott le tizenegy kilót, súlyos depresszió tüneteként, ekkor kizárólag a családtagjaival tudott szót váltani.

Augusztus 20. Stockholmban

2018 mindent megváltoztat az életében. Azon a nyáron Svédország is szenvedett a globális felmelegedéstől, lakosai nem a hírekben hallottak a hőhullámról, hanem a bőrükön érezték. Augusztus 20-án, tizenöt évesen Greta kiült a svéd parlament elé, hogy sztrájkoljon a klímaváltozás miatt. Úgy dönt, péntekenként nem jár iskolába. Három nap kellett ahhoz, hogy megjelenjen az első komolyabb cikk róla, hogy aztán a következő másfél évben világszerte főszereplő legyen médiában.

Nagy találkozások, utazások, fellépések

A világjárvány kitörése előtt Greta találkozott többek között Ferenc pápával, Barack Obamával és Jane Goodallal. Beszélt az Európai Parlamentben, az angol országgyűlésben, az amerikai törvényhozásban, a párizsi nemzetgyűlésben. Első, igazán nagy hatást kiváltó fellépése 2019. januárjához, a davosi Világgazdasági Fórumhoz kötődik, ahová 32 óra vonatozást vállalt be, a repülés mint súlyos környezetszennyezés elleni tiltakozásul.

„Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak!

Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én érzem magam minden nap. Ezután pedig azt akarom, hogy cselekedjenek. Azt akarom, hogy úgy viselkedjenek, mintha személyes krízist élnének át. Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is” – mondta többek között a híressé váló beszédében.

2019 őszén, miután úgy döntött, ezúttal az egész tanévet kihagyja, emlékezetes utazással jutott el szeptemberben az ENSZ klímacsúcsára, New Yorkba. Napelemekkel és vízalatti áramfejlesztővel szerelték fel a Malizia II nevű vitorlást, amely két hét alatt keresztülszelte vele az angliai Plymouth-ból az Atlanti-óceánt.

„Nekem nem itt kellene állnom. Iskolában kellene lennem az óceán túlsó felén. (…)

Egy tömeges kihalási esemény küszöbén állunk, és önök csak a pénzről és az állandó gazdasági növekedés tündérmeséjéről papolnak. Hogy merészelik?” – hangzott el máig legismertebb beszédében, 2019. szeptember 23-án.

A Time magazin meg is választotta az év emberének, mint olyasvalakit, aki a legnagyobb hatással volt az adott esztendőben az emberiségre.

Egymillió dollár jótékony célokra

Greta Thunberget 2,9 millióan követik a Facebookon, volt már olyan tüntetés, amin pusztán a személye miatt egymillióan vettek részt. Nemrég megkapta az egymillió dollárral járó portugál Gulbenkian-díjat. Ezt azzal indokolták, hogy képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem során.

A teljes összeget jótékonysági célra ajánlotta fel, a klímaválság és az ökológiai válság elleni harcban a frontvonalon szolgálók megsegítésére.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons