Rendkívüli testületi ülést tartott szerdán délután a gárdonyi képviselő-testület, amelyen megszavazták, hogy eladják a polgármester által csak resztliként emlegetett, önkormányzati tulajdonú területek egyikét – számolt be róla a Magyar Hang. Egy közvetlenül a vízparton, a szabadstrandon található 800 plusz 1200 négyzetméteres területről van szó.

Mint a VIP is beszámolt róla, helyi civilek már korábban is tiltakoztak a Velencei-tó partjának beépítése ellen, ennek részeként egy csaknem ötezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át Tóth Istvánnak, a város fideszes polgármesterének.

Tóth István a dokumentum átvétele után jövő hétre ígérte, hogy találkozik a civilekkel. A polgármester ugyanakkor, a petíció átvételének napján, azaz hétfőn rendkívüli testületi ülést hívott össze szerdára.

A napirendi pontok között szerepelt egy gárdonyi ingatlan eladása, egy másik ingatlant érintő adásvételi szerződés aláírása, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő megállapodás, egy „Forgalomképessé nyilvánítás”, valamint „Egyebek”.

A Magyar Hang a rendkívüli ülésen hozott döntésekről szerette volna megkérdezni a polgármesteri hivatalt, ám az – lévén augusztus 20 – zárva van. Az ülésen részt vett Eötvös Pál ellenzéki önkormányzati képviselő is. Mint a lapnak elmondta, a tizenkét tagú képviselő-testületből tízen voltak jelen, két ellenzéki és a polgármesterrel együtt nyolc fideszes képviselő. Hozzátette, a nyilvánosságra került meghívóban szereplő napirendi pontok nem hírértékűek, a lényeg az „Egyebek” között bújt meg, ami viszont nem olvasható a város honlapján.

A képviselők az Egyebekről kedden este e-mailben kaptak tájékoztatást. Az Egyebek/1 napirendi pont az eladásra szánt területek egyikéről szól. Ebből 800 négyzetméter a szabadstrand területe és 1200 négyzetméter az odavezető út. A rendkívüli ülésen áldását adta a képviselő-testület az adásvételi szerződés aláírására, így a strand említett nagyságú része most már biztosan magánkézbe kerül.

Az eladási tervek hátterét firtató civilek közül néhányan felvetették, lehet, hogy a gárdonyi önkormányzat annyira szegény, hogy szükség van a tóparti ingatlanok értékesítésére.

Mint Eötvös Pál képviselő rámutatott: erről szó sincs, a városnak kifejezetten jók az anyagi körülményei, az országban az élmezőnyben vannak a jólétet illetően. Erre utal az is – tette hozzá – hogy közel ötmilliárdos a költségvetésük. A „resztli” eladására tehát nincs szükség.

Mint időközben kiderült, Tóth István augusztus 27-én fogadja konzultációra a civileket. (Magyar Hang)