A Covid eltüntette a hagyományos influenzát

Mióta az új típusú koronavírus világszerte elterjedt, soha nem látott szintre süllyedt az Egészségügyi Világszervezet által regisztrált influenzás esetek száma – írja az Index.hu a Scientific American cikkére hivatkozva.

A járványügyi szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a koronavírus elleni intézkedések az influenza terjedését is megakadályozták. Az influenza ugyanolyan módon terjed, mint a SARS-CoV-2, de a fertőzőképessége annál jóval gyengébb.

A tudományos szakfolyóirat múlt ősszel jelentette először az influenza esetszámainak gyors és általános csökkenését. A számok azóta is rendkívül alacsonyak maradtak. 

Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a 2020–2021-es influenzaszezon hatszáz áldozatot szedett. Egy évvel korábban ez a szám 22 ezer, két évvel korábban pedig 34 ezer volt.

A közegészségügyi szakemberek örülnek az adatoknak, bár néhányan tartanak attól, hogy a tendencia az immunválasz elvesztéséhez vezethet. Ha az emberek hosszú időn keresztül nem fertőződnek meg az influenza vírusával, fokozatosan gyengülhet a szervezet ellenálló képessége a kórokozóval szemben.

Borítókép: Pixabay/4330009

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére