December elsején nyitotta meg kapuit Budapest legújabb közösségi helyszíne Repair Café néven a 8. kerületi Teleki Téren. A holland mintára induló szerelőműhely megvalósítását a budapestiek a Közösségi Költségvetés keretében szavazták meg. A szerelőműhelybe bárki elhozhatja elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját esetleg kerekesszékét és szakemberek segítségével megjavíthatja. A meghibásodott kisgépek javítása mellett, ruhaneműk kisebb átalakításaiban is segítenek a hozzáértő kezek és akár barkácsolhatunk is a rendelkezésre álló szerszámokkal.

Budapest Főváros közösségi költségvetésének egyik nyertes pályázója, a Parafitt Sportegyesületnek az ötletét még 2022-ben szavazták meg a budapestiek megvalósításra érdemesnek. Az Egyesület 48,6 millió forint támogatást nyert el pályázatával Budapest Főváros Közösségi költségvetéséből közösségi szerelő műhelyének több éven át tartó fenntartására, működtetésére.

Balról jobbra: Pikó András, Ámon Ada, Szilágyi László

A Repair Café egyfajta közösségi térként működik, ahol szakértők segítségével közösen barkácsolhatunk, kisebb háztartási gépeket javíthatunk, ruhákat igazíthatunk, valamint kerékpárokat és kerekesszékeket szerelhetünk. A szakemberek támogatása mellett számíthatunk tudásmegosztásra is, hiszen számos nemzetközi példa, leírás, szerelési útmutató áll rendelkezésünkre.

A műhely nem csupán egy helyszín a javításokhoz, barkácsolásokhoz, hanem egy kezdeményezés is, ami a javítást, a tárgyak hosszú távú használatának, megbecsülésének kultúráját szeretné visszahozni a köztudatba. A kezdeményezés célja az is, hogy ne vesszenek ki ezek a készségek a társadalomból. Az első ilyen kezdeményezés 2009-ben indult Amszterdamban, és azóta világszerte számos ponton hozza össze az embereket.

A budapesti Repair Caféban részt vesznek a közös szerelésben a társadalom perifériáján élő hátrányos helyzetű hajléktalanok, valamint enyhén és közepesen értelmi sérültek is, akiknek a társadalmi beilleszkedését is segíti a program.

Pikó András, Józsefváros polgármestere megnyitó beszédében elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy ennek a nagyszerű kezdeményezésnek Józsefváros adhat otthont. Nem is lehetne ennél jobb helyet találni neki. Az, hogy együtt barkácsolhatunk, vagy javíthatunk például háztartási gépeket, kerékpárokat miközben közösséget építünk, tökéletesen illik ehhez a kerülethez.”

Gégény Noémi, a Para-fitt Sportegyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy a budapestiek szavazatainak köszönhetően elnyerte a pályázatot és biztos benne, hogy szeretni fogják az emberek ezt a helyet”.

„A Repair Café az anyag tiszteletére tanít bennünket. Apró javítások hatalmas különbséget jelenthetnek a fenntarthatóság szempontjából, egyben újraértékeljük a tárgyainkat, és a bennük megtestesülő energiát, szellemi teljesítményt is. Ahelyett, hogy a meghibásodott tárgyakat a kukába dobnánk, megjavíthatjuk őket, csökkentve ezzel az új termékek előállításához szükséges erőforrásokat és azok káros hatását a környezetre” – mondta Ámon Ada, Budapest Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője. A közösségi költségvetés lehetőséget biztosít a budapestieknek aktívan részt venni a város fejlesztésesében és alakításában azáltal, hogy ötleteket javasolhatnak, majd pedig szavazhatnak arról, hogy melyek valósuljanak meg a közösség javára. A folyamat éves ciklusa magában foglalja az ötletek gyűjtését, szakmai értékelésüket, a közösségi szavazást, majd pedig az ötletek megvalósítását. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel és van újító ötlete, január 5-ig még leadhatja az otlet.budapest.hu weboldalon!

// képek: Bartha Dorottya, Balogh Mónika – Főpolgármesteri Hivatal