Helyükre kerülnek a Lánchíd budai hídfőjének kőoroszlánjai


Visszakerülnek helyükre a Lánchíd budai hídfőjét díszítő oroszlánszobrok kedden. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok.

A többórás munka első szakaszán, a budai hídfő északi oroszlánjának visszahelyezésén egy ideig jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Puskár Anett, a híd felújítását kivitelező A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy már nyár közepére – kevesebb mint egy évvel az építési munkálatok megkezdése után – megújult a híd teljes pályaszerkezete, a szigetelés és az azt védő aszfaltréteg is a helyén van. Hozzátette: az, hogy a kőoroszlánok is a helyükre kerültek, azt mutatja, nem lesznek már olyan, nagyobb volumenű munkák, amelyek a restaurált szobrokat veszélyeztetnék. A kommunikációs igazgató közölte, a vállalt határidőre, december közepére vissza fogják tudni engedni a gépjárműforgalmat a hídra.
    

Decemberben a felújítás még nem ér véget, az nagyjából jövő nyár végére, őszre fog befejeződni

– mondta, céldátumként Budapest születésnapját, november 17-ét megjelölve. Puskár Anett ismertette, az oroszlánokat három mészkőtömbből faragták ki, a felújításhoz ezeket először szétfűrészelték, és így emelték le őket a hídfőről, most ugyanígy, három darabban kerültek vissza a helyükre.

A kőszobrok egy évig tartó restaurálásáról azt mondta, végrehajtottak rajtuk “egy teljes szépészeti kezelést”, a restaurátorok eltávolították a szennyeződéseket, visszaépítették rájuk a hiányzó részeket; “megkapták a dentálhigiénés kezelést”, hogy újra látszódjon, van nyelvük, és visszaépítették az elkopott fogaikat is.

A kommunikációs igazgató elmondta, a restaurátorok a helyszínen is tovább dolgoznak a kőoroszlánokon, a három részt újra összeragasztják, majd “felépítik” az oroszlánok bőrét, végül patinázzák őket, vagyis addig mélyítik a színüket, amíg eltüntetik a friss illesztés nyomait, végül védőbevonatot is kapnak.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött. A híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintba kerül. A beruházást hatmilliárd forinttal támogatja a kormány, ha az időben elkészül. Karácsony Gergely főpolgármester kérdésre azt mondta.

A főváros minden feltételt teljesít, ami a kormánytámogatáshoz szükséges. (MTI)

Kiemelt kép: Cseh Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére