Beletolatott egy autó Japán legrégibb, 500 éves illemhelyébe


Beletolatott egy autó Japán legrégibb, mintegy 500 éves illemhelyébe, megrongálta az épület ősi faajtaját – írta a The Guardian online kiadása kedden. A Kiotói Örökségvédelmi Egyesület egy 30 éves munkatársa a helyi média jelentései szerint hátramenetben tévedésből a gázra lépett, és beletolatott a kiotói Tofokudzsi templom nyilvános illemhelyének faajtajába. A férfi -a hétfő délelőtti baleset után azonnal hívta a rendőrséget.

A zen buddhista templomban senki sem tartózkodott ekkor, a férfinak sem lett semmi baja.

A jelentős kulturális értékű mellékhelyiséget mintegy 500 évvel ezelőtt, a Muromacsi-korban építették szerzetesnövendékek számára – hangzott el a japán NHK közszolgálati csatornán. A balesetben megsérült a két méter magas kétszárnyú ajtó és belső oszlopok is a Sora News 24 hírportál szerint.

A Szankei Simbun című japán lap közölt egy fotót, melyen egy húszéves Toyota látható az épület belsejében, körülötte mindaz, ami a faajtóból megmaradt.

A templomban, mely egyszerre akár száz szerzetes is lakhatott, egy körülbelül húsz vécéből álló sor található, melyet az Aszai Simbun című lap szerint még a Meidzsi-korban (1868-1912) is használtak.

Szakértők szerint az ajtók helyrehozhatók, a templom kutatóintézetének igazgatója úgy vélte, a renoválás akár az év végéig is eltart.


Noha az épület általában zárva van a látogatók számára, az illemhelyek sorát meg lehet nézni az épület külső részén lévő réseken át. A vécék csupán egymás mellett sorakozó, kőbe vájt félgömb alakú lyukak, melyeket közvetlenül a meditációs terem mellé építettek a naponta sok órán át meditáló szerzetesek kényelméért. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére