Karácsony: Kétszázezer forintos rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely elmondta, péntek hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/425422243087443/

Hozzátette: igyekeznek ledolgozni a lemaradást, és azt kérte, mindenki a megszokott időben tegye ki a kukákat. A hulladékszállításban kialakult krízishelyzet azzal a szociális válsághelyzettel függ össze, amely a legtöbb magyar háztartásban jelentkezik. A krízis felhívta a figyelmet arra, hogy megbecsült munkavállalók nélkül nem lehet a közszolgáltatásokat ellátni – mondta a főpolgármester.

Közölte: az elmúlt napokban egyeztettek a fővárosi cégekkel, intézményekkel és szakszervezetekkel, és arra jutottak, hogy a rendkívüli rezsitámogatást, amelyet a hulladékszállításban dolgozók kapnak, kiterjesztik a „Budapest-család” minden munkavállalójára. Heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója – a vezetők kivételével – megkapja a támogatást – tette hozzá.

A főpolgármester kiemelte: ha meg akarják őrizni a város mindennapi életét alapvetően meghatározó közszolgáltatásokat, akkor segítséget kell nyújtaniuk a munkavállalóknak a nehéz helyzetben.

 A főváros is „borzasztó nehéz helyzetben van” az energiaárak elszabadulása és az infláció miatt, és egyelőre nem tudják, honnan lesz forrás a támogatásra, de Budapestnek a lehetőségein túllépve segítenie kell a munkavállalóknak, „hogy ezt a válságot közösen túléljük” – mondta Karácsony Gergely.

Bár a cégek rendelkeznek bérmegtakarítással, de fel vagyunk készülve arra, hogy pluszforrást kell biztosítanunk a rendkívüli rezsitámogatáshoz. Lehet, hogy fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk – jegyezte meg, kiemelve, hogy ezeket a döntéseket nem a munkavállalók és a közszolgáltatások rovására hozzák majd meg.

A főpolgármester megköszönte, hogy a budapestiek szolidárisak voltak a hulladékszállításban dolgozókkal, akik nap mint nap a városért dolgoznak, „nem megfelelő bérezés mellett”, a főváros ugyanis bérmennyire szeretné, nem tudja kielégíteni igényeiket. Mint mondta, Budapest szolidáris város, segített többek között a koronavírus-járvány idején, az ukrajnai menekültek ellátásában és akkor is, amikor a közeli településeken megszűnt a vízszolgáltatás, „nem kérdeztük, kinek a feladata”.

Karácsony Gergely kiemelte: felháborítónak és tűrhetetlennek tartja, hogy amikor a főváros megkereste a kormányhivatalt, és jelezte a kockázatokat a hulladékszállítás biztonságában, akkor „politikai pamfleteket” fogalmazott a főispánság.

Közölte, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 2019 vége óta nem fizeti ki az FKF-nek és jogutódjának a budapestiek által befizetett szemétdíjat, “öt forintból egyet visszatartanak”, így körülbelül 15 milliárd forinttal tartoznak Budapestnek.

Ez azért is felháborító, mert politikai színezete van, Tarlós István (Fidesz-KDNP) korábbi főpolgármester idején ugyanis a teljes összeget átutalták Budapestnek – mondta.

A főpolgármester közölte: a munkavállalók megbecsültsége miatt sajtópereket indítanak, amiért egyes orgánumok valótlanul azt állították, hogy kirúgással fenyegették meg a hulladékszállításban dolgozókat, akik nem vették fel a munkát.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, 25-26 ezer munkavállalója van a Budapest-családnak, az intézkedés 5,5 milliárd forint kiadást jelent a fővárosnak. Hozzátette: emiatt Budapest várhatóan folyószámla-hitellel zárja az évet.

A főpolgármester-helyettes elmondta: 17 szakszervezettel tárgyaltak a rezsitámogatás kiterjesztéséről, és az érdekképviseletek azt kérték, a cégek és intézmények vizsgálják meg a home office lehetőségét, ha ezzel lehetővé válik épületrészek lezárása.

Elmondta: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe. (MTI)

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/ALTEREGOINTELIGENCIA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére