Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői felszólították az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb dolgozzon ki tervet az energiaárak csökkentésére – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-tagállamok vezetőinek prágai informális csúcstalálkozója után pénteken Prágában.

A politikusok többsége támogatta a földgáz maximális árának meghatározását, de konkrét megoldás nem született – mondta Mateusz Morawiecki.

Nyilatkozata szerint a csúcstalálkozón többen bírálták azt a német tervet, hogy az állam 200 milliárd eurós csomaggal segítse az energia drágulása miatt nehéz helyzetbe jutott vállalatokat.

„Ez a terv előnyhöz juttatná a német cégeket, ami nem korrekt” – szögezte le a lengyel kormányfő.

Petr Fiala cseh kormányfő azt mondta: az európai vezetők többsége egyetértett azzal a javaslattal, hogy el kell különíteni egymástól az áramárakat és a gázárakat. „Többségi vélemény, hogy közös európai megoldásra van szükség” – hangsúlyozta Fiala. Szerinte a konkrét javaslatokkal már az Európai Tanácsa legközelebbi ülése foglalkozhat.

A cseh miniszterelnök és az Európai Unió vezetői a találkozó utáni sajtótájékoztatón megerősítették, hogy az EU-tagállamok továbbra is erőteljes támogatást kívánnak nyújtani az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának.

„Egyértelműen agresszióról van szó. Nyomást akarunk gyakorolni Oroszországra, mert a Moszkva által indított háború következménye a jelenleg a világot sújtó élelmiszer- és energiaválság” – mutatott rá Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újságírók előtt.

„Vlagyimir Putyin nyilatkozatait nagyon komolyan vesszük” – jelentette ki Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra a kérdésre válaszolva, mennyire kell komolyan venni az orosz államfő kijelentéseit az atomfegyverek esetleges bevetéséről. “Komolyan vesszük, de zsarolni nem hagyjuk magunkat” – szögezte le Ursula von der Leyen. Támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg szükséges lesz, mégpedig minden téren” – tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott Olaf Scholz német kancellár is. Putyin célja megosztani Európát, de ez nem fog neki sikerülni – mondta újságíróknak.

„A két prágai tanácskozás fontos két nap volt Európa és az Európai Unió számára” – jelentette ki a csúcstalálkozókkal összefüggésben Charles Michel. Leszögezte: nagyszerű eredmény, hogy csütörtökön megegyezés született az Európai Politikai Közösség (EPC) munkájának folytatásáról. A következő ülésre Moldova fővárosában, Chisinauban kerül sor, majd Spanyolországban és Nagy-Britanniában lesz a folytatás

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy az általa kezdeményezett informális platform célja az Európai Uniónál szélesebb körben rugalmasan lehetőséget nyújtani az időszerű, mindenkit érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatására.

A francia elnök megerősítette: az uniós tagállamok egyetértenek abban, hogy folytatni fogják az ukrán katonák kiképzését. Petr Fiala cseh újságíróknak elmondta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben fordult az informális EU-csúcstalálkozó résztvevőihez, s arra kérte a tagállamokat, hogy további fegyver- és hadianyagszállításokkal segítsék Ukrajnát.

„Zelenszkij kiemelte a légvédelmi rendszerek szükségességét, amelyek segítenének megvédeni az ukrán infrastruktúrát az orosz támadások előtt, hogy az ország lakosai a rombolás következtében ne maradjanak fűtés és vízszolgáltatás nélkül” – ismertette a ukrán elnök üzenetét Petr Fiala. (MTI)

Borítókép: Szélenergia. Fotó: Pixabay/KarstenBergmann

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére