A Fővárosi Közgyűlés megszavazta az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások leállítását

A főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés szavazott a kilakoltatási moratórium önkéntes meghosszabbításáról – közölte a Város Mindenkié csoport.

https://www.facebook.com/AVarosMindenkie/posts/pfbid05uqq6jz71jxacJ7oNCoeGsZBBP5X6hBYeHYjRLYkvDB4kegNqN6UjeDrBRrhML7Wl

Mint Facebook-oldalukon közölték, az elfogadott határozat értelmében a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezte a kerületi önkormányzatoknál, hogy már a november 15-én kezdődő, a végrehajtási törvényben előírt téli kilakoltatási moratórium előtt állítsák le a kerületi önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatásokat: ne kezdeményezzenek lakáskiürítést, és intézkedjenek a folyamatban lévő lakáskiürítési eljárások felfüggesztéséről.

A Fővárosi Közgyűlés határozata nem kötelező a kerületi önkormányzatokra. A kerületi önkormányzatok azonban remélhetőleg tartják magukat hozzá – erre utal, hogy az előterjesztést a közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el.

Az elfogadott határozat értelmében a Fővárosi Önkormányzat kilakoltatási moratóriumot hirdetett a tulajdonában lévő bérlakásokra.

A fentiek csak az önkormányzatok által kezdeményezett kilakoltatásokra vonatkoznak; az önkormányzatoknak sajnálatos módon nincs joga leállítani az árverezés utáni, illetve a bankok, faktoring cégek, magánszemélyek által kezdeményezett kilakoltatásokat.

A végrehajtási törvényben szabályozott, kötelező téli kilakoltatási moratórium viszont vonatkozik az árverezési utáni, illetve a bankok, faktoring cégek és magánszemélyek által kezdeményezett kilakoltatásokra is. Ez november 15-étől április 30-ig tart.

Mint írták, a törvényben szabályozott, kötelező téli kilakoltatási moratórium alól ugyanakkor vannak kivételek: a moratórium így például nem terjed ki az „önkényesen elfoglalt” lakásokra. Kiterjed viszont azokra a volt bérlőkre, akiknek lejárt a határozott idejű bérleti szerződésük.

A borítókép illusztráció. Fotó: useche70/Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére