Megújul az újpesti Pozsonyi utca és István út, hamarosan kezdődhet a tervezés

A kerület közlekedését meghatározó útfelújítás kezdődhet Újpesten. A közelgő korszerűsítés után a jelenleginél élhetőbb lesz az István út és a Pozsonyi utca, ahol az útpálya burkolatát is kicserélik, valamint a várható fejlesztéseknek köszönhetően gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre.

Megújul és biztonságosabb lesz a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában a IV. kerületi István út és Pozsonyi utca. A Görgey Artúr utcától délre, egészen a kerülethatárig mintegy 1,8 kilométer útszakasz rekonstrukciója kezdődhet 2024-ben.

Az autóval, a gyalog és a kerékpárral közlekedőknek egyaránt kedvez a korszerűsítés. A BKK a teljes útpálya burkolata mellett gyalogos felületeket is felújít, és csomópontokat akadálymentesít. Lényeges szempont a közlekedésbiztonság növelése, hogy a gyalog és kerékpárral közlekedők is biztonságosabban megközelíthessék a Pozsonyi utca és az István út környezetében lévő oktatási intézményeket, üzleteket, a közösségi közlekedés megállóit, valamint a már meglévő kerékpáros útvonalakat.

A BKK megindította a közbeszerzési eljárást az újpesti István út és Pozsonyi utca felújításának tervezésére, az ajánlati felhívás 2022. szeptember 21-én, szerdán jelent meg. Eredményes eljárás lefolytatása, valamint a forrás biztosítása esetén a tervezés még ez évben, a kivitelezés pedig 2024-ben kezdődhet.

A projekt része

 a Tél utcai csomópont és a Király utcai kereszteződés korszerűsítése;

 busz- és kerékpársáv kijelölése a Petőfi utca és a Munkásotthon utca között, valamint

 a Berda József utca forgalomtechnikai rendezése is.

Fontos, hogy a felújítás után a Pozsonyi utca és az István út kerékpáros- és gyalogosbaráttá váljon, illetve a XXI. századi igényeknek és elvárásoknak megfelelően a jelenleginél biztonságosabb, élhetőbb legyen. A munkák során a BKK – ahol indokolt – kicseréli és áthelyezi a buszmegállók utasváróit, új zöldfelületeket létesít. Célja, hogy Újpest-központ érintésével közvetlen kapcsolatot biztosítson a korábban elkészült Görgey Artúr utca felől a Berda József utcán keresztül a Mártírok útja és a megújult Göncöl utca felé. A felújítással új közvetlen kerékpáros kapcsolat jöhet létre Káposztásmegyer és a Tanoda téri iskolák között, könnyebbé válhat Újpestről Angyalföld, valamint a belváros megközelítése.

Kiemelt kép és szöveg: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére