Elindult a bicibusz: több mint százan bringáztak suliba Zuglóban az autómentes napon

Több mint százan kerékpároztak együtt iskolába szeptember 22-én csütörtökön az autómentes napon Zuglóban a Bringázz a suliba! napon.

A közlemény szerint a több mint száz résztvevő alaposan rácáfolt a mindennapi kerékpározással kapcsolatos

Iskolába kell vinnem a gyerekem, nem tudok bringázni!

tévhitre. A Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampánya több más hasonló mellett ennek a tévhitnek az eloszlatását tűzte ki célul 2022-ben. A közös iskolába bringázással emellett szeretnénk felhívni a városvezetés és a döntéshozók figyelmét is a biztonságos kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének szükségességére. 

A menetben együtt kerékpároztak (rollereztek, görkorcsolyáztak) a gyerekek, szüleik, tanáraik, sőt, a programhoz csatlakozó egyes iskolák igazgatói is. Zuglóban a Jókai Mór Általános Iskola, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csatlakozott az eseményhez, de nem csak Zuglóban rajtolt el a bicibusz: Verőcén, Bócsán, Vasadon és Zebegényben is sokan indultak csütörtökön így iskolába.

A vidám, jó hangulatú felvonulásokon kiderült, hogy a kerékpározás reális alternatívája annak, hogy autóval szállítsuk a gyerekeket iskolába, és hozzájárul ahhoz, hogy elszakadjunk az autóra szabott városok megszokott, de kevésbé élhető képétől.

A kerékpárral iskolába járás során, amellett, hogy minőségi időt tölthetünk gyermekeinkkel, hozzájárulhatunk nemcsak a klímakatasztrófa elkerüléséhez vagy saját egészségünk megőrzéséhez, de ahhoz is, hogy jóval barátságosabbá, élhetőbbé alakítsuk lakóhelyünket: olyan településsé, ahol az embereké a főszerep.

A Bringázz a suliba! napot a barcelonai bicibusz inspirálta,

amelynek keretében a gyerekek csoportosan, előre kijelölt útvonalon és időpontban kerékpároznak (vagy rollereznek, görkorcsolyáznak) iskolába. A katalán nagyvárosban két éve indult bicibuszos menetekhez immár több százan csatlakoznak heti rendszerességgel tucatnyi helyszínen.

Magyar Kerékpárosklub és a Bringázz a munkába! csapata bízik benne, hogy a rendszeres bicibusz példája itthon is ragadós lesz, aminek már vannak jelei. Verőcén például szintén heti rendszerességgel szerveznek közös suliba bringázást a tanév kezdete óta, és akkor még nem is beszéltünk azokról a településekről, ahol a többség napi szinten használja a kerékpárt iskolába (munkába) járásra.

A bicibuszt bárki megszervezheti, amihez gyakorlati segítséget is nyújt a Magyar Kerékpárosklub. A részletes szervezési segédletet itt érhető el. A Bringázz a munkába! kampány a Magyar Kerékpárosklub szervezésében, az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Kiemelt kép: Magyar Kerékpárosklub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére