Viharok, árvizek és közelgő hőhullám az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok középnyugati és déli államaiban összesen három halálos áldozatot követeltek és súlyos károkat okoztak a viharok, az árvíz sújtotta Mississippi állam kormányzója vészhelyzetet hirdetett Jacksonban az áradás utáni ivóvíz-hiányt miatt, ahol a legnagyobb vízmű felmondta a szolgálatot.

Michigan és Arkansas államokban a vihar három ember életébe került, szélvihar tépett le elektromos vezetékeket, ami miatt otthonok és üzemek ezreiben nem volt áram, több iskolában pedig elmaradt az oktatás.

A Michigan-i Monroe városában egy 14 éves lányt egy leszakadt villanyvezetékből ért halálos áramütés házuk udvarán. Detroit közelében két kisgyereket is áramütéssel vittek kórházba, miután megfogtak egy leszakadt vezetéket.

https://www.youtube.com/watch?v=PgyJrvt0kiQ

Mississippiben Tate Reeves kormányzó bejelentette, hogy az állam fővárosában, Jacksonban nincs megbízható vízszolgáltatás, a tisztító létesítmény hibája miatt túlságosan alacsony a víznyomás, próbálnak olyan vállalkozót találni, aki el tudja végezni a munkát.

A kormányzó még helyi idő szerint hétfő esti sajtótájékoztatóján „csaknem lehetetlennek” nevezte, hogy a vízkezelő-létesítményt sikerül üzemképesen tartani, ami miatt „csaknem bizonyosnak” mondta, hogy Jackson városában a következő hetekben, vagy hónapokban nem tudnak csapvizet előállítani, ha csak nem áll be gyors javulás. Elkezdtünk felkészülni arra a forgatókönyvre, hogy Jackson ivóvíz nélkül marad huzamosabb ideig – fogalmazott. Kedden újabb közleményben ígérte meg, hogy próbálnak megoldást találni a problémára.

A város ivóvizével nem a most levonult árvíz okozta az első gondokat. A helyi egészségügyi hatóságok már hónapokkal ezelőtt arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy fogyasztás előtt forralják fel a vizet, mert a zavaros víz emésztési problémákhoz vezethet.

Jackson polgármestere, Chokwe Antar Lumumba arra hivatkozott, hogy a szakemberhiány, valamint az éveken át elmulasztott karbantartás vezetett a jelen állapotokhoz.

Jackson városánál hétfőn tetőzött az elmúlt időszak esőzései nyomán megáradt Pearl folyó, ami végül a félelmeket megcáfolva nem öntött el lakóépületeket a városban, az állam más részein azonban komoly károkat okozott. Miközben az ország középső és déli részén a viharok, az esőzések és áradások okoznak károkat, aközben délnyugaton, Kalifornia jó részén egy minden korábbinál komolyabb hőhullám érkezésére hívták fel a figyelmet.

Az időjárás előrejelző központ (Weather Prediction Center) adatai szerint az állam több pontján napokig 43 fok fölött maradhat a nappali csúcshőmérséklet. A hőségriasztás összesen mintegy 55 millió embert érint Kaliforniában és a nyugati partvidék más államaiban is. (MTI)

Borítókép: Pixabay/12019

Oldal Tetejére