Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő a Facebookon részletezte személyes tapasztalatát a hazai erdőirtásról és a kormány felelősségéről. Mint a videós bejegyzésben elmondja:

 
„Itt vagyunk a Cserhát lábánál, egy nagy, összefüggő, nagyságrendileg 15 hektáros tarvágáson. Azt látjuk, hogy teljesen megszűnik tulajdonképpen a folyamatos erdőborítás.

Az erdő, ami Magyarország biodiverzitásának jelentős részét őrzi, aminek nagyon nagy a vízmegtartó képessége, ami részt vesz a párásításban, ami meggátolja a talaj erózióját, és ami nem utolsósorban élőhelyet ad védett állatoknak, védett növényeknek. Akkor, hogyha ilyen nagy területű tarvágásokat alkalmaznak, mindez az érték megszűnik. Megszűnik élőhellyé lenni tulajdonképpen ez az erdőrészlet, és utat nyitunk a villámárvizeknek, nagymértékben lemosódik a talaj, hirtelen megváltoznak azok a klimatikus viszonyok, amelyektől az erdei élőlények meg tudnak élni.”

Szabó Rebeka úgy látja, mindannyian érezhettük idén a klímaválság káros hatásait, hogy milyen iszonyatos aszály van az egész országban, hogy micsoda hőhullámokkal kell szembenéznünk, amelyek az emberek egészségére is már kifejezetten károsak. Azzal, hogyha az erdőket nagymértékben pusztítjuk, hogyha túl nagy területű tarvágásokat alkalmazunk, akkor veszélybe sodorjuk a klímaválság elleni küzdelemben az utolsó reménységünket. Mint mondja:

„Az Orbán-kormány erdőgyilkos rendelete gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy akár a védett vagy Natura 2000-es erdőkben is hatalmas területű tarvágások legyenek – ilyesmik, mint amiket itt is láthatunk.

A kormány azt is lehetővé akarja tenni, hogy a madarak fészkelési idejében vágják a fákat, ráadásul azt is korlátozzák, hogy a védett területeken lévő idegenhonos állományokat sem kell a természetes fajokkal felújítani.”

Mint fogalmazott: ezek mind olyan intézkedések, amelyek teljesen fölöslegesen veszélyeztetik a magyar erdőket, hiszen egyébként az emberek számára szükséges tűzifát a jelenlegi keretek között is biztosítani lehetne.

„Mi a Párbeszédben zöld pártként természetesen tudjuk, hogy szükség van valamennyi fakitermelésre, de azt gondolom, hogy a 21. században ezt olyan módszerekkel, olyan, folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel kéne dominánsan elvégezni, amelyek ugyanakkor figyelemmel vannak a természetvédelmi szempontokra, és figyelemmel vannak a klímaválságra.

Az egyik legfenyegetőbb veszélyre, amivel az emberi társadalomnak meg kell küzdenie, és ami bizony minket, embereket is nagyon komoly veszélybe sodor. Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ezt a rendeletet a kormány vonja vissza, és igenis vegye figyelembe a természetvédelmi előírásokat a magyar erdők kezelése során.”

A kormány vonja vissza az erdőgyilkos rendeletet

☝️Felelőtlen erdőpusztítás helyett valódi megoldást!A kormány a védett erdők tarvágása és az emberek sarcolása helyett egyetlen tollvonással érdemben tehetne Magyarország energiafüggetlenségéért – segítve az egyre fenyegetőbb klímaválság elleni küzdelmet is!Követeljük, hogy a jelenlegi energiakrízis közepette Orbán Viktor ne erdőirtással fokozza a klímakatasztrófát, hanem valódi intézkedésekkel csökkentse az orosz gáz- és olajfüggést!Egykori választási programjában a Fidesz megígérte a zöldenergia-használat adminisztratív akadályainak eltörlését. Ám pont az ellenkezőjét tette! Az ígéret teljesítése helyett szélerőmű-tilalmat, napelem- és hőszivattyúadót vezetett be. Majd ezután hosszú távú gázszerződést kötött Oroszországgal, amely se nem olcsó, se nem előnyös, és még az ellátásbiztonságot sem garantálja! Orbán Viktor hazugságainak következményeként most az emberekkel akarja megfizettetni a megnövekedett energiaköltségeket és fel akarja áldozni felbecsülhetetlen értékű erdeinket!Pedig egy szélerőmű akár már az engedély megadásától számított három hónapon belül működőképes, klímabarát és olcsó energiát szolgáltat. A hőszivattyús fűtési rendszerek kiépítése gyors, és az energia itt helyben keletkezik – tehát nem vagyunk kiszolgáltatva másoknak, nem kell, hogy más országoktól függjön az energiaellátásunk, és egyáltalán nem kell feláldozni az erdeinket.Követeljük tehát a szélerőmű-tilalom és a napelem-, illetve a hőszivattyúadó azonnali eltörlését! Az erdők eltüzelése helyett pedig adjanak a lakosságnak vissza nem terítendő állami támogatást a megújuló fűtési rendszerek kiépítésére!Követeljük, hogy az iskolákban ne a fatüzelést, hanem a korszerű hőszivattyús fűtési rendszereket építsék ki!Ha egyetértesz, írd alá a petíciót: https://actionnetwork.org/forms/felelotlen-erdopusztitas#Párbeszéd

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2022. augusztus 25., csütörtök

Kiemelt kép: Patera Kamilla