Egyre jobban körvonalazódik a Podmaniczky utca BKK beruházásában megújuló VI. kerületi szakaszának új alakja. A munkáknak köszönhetően látványos a változás a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszon, ahol több hely jut a gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek, és az útpálya burkolatát is lecserélik. A BKK közleménye.

A március óta tartó korszerűsítési munkáknak köszönhetően jelentősen átalakul a terézvárosi Podmaniczky utca: a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres szakaszt újítja fel a Budapesti Közlekedési Központ.

Már körvonalazódni látszik, milyen lesz a felújítás őszi befejezése után a megváltozott Podmaniczky utca, mert a többi között

• az utca páratlan oldalán elkészült a járda, valamint az ahhoz tartozó szegélyek;

• megépültek a Jókai utcai csomópont új szegélyei;

• elkészültek a szükséges közműmunkák;

• a szakemberek behelyezték a gyökércellákat a telepítendő fák ültetőgödreibe, valamint

• felállították az új jelzőlámpaoszlopokat.

A beruházás során a BKK

 megújítja az útpálya burkolatát, a lakók és a környéken közlekedők számára is kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az utcaszakaszt;

 új jelzőlámpás csomópontot létesít három gyalogátkelőhellyel a Jókai utcánál;

 kerékpársávot létesít mindkét irányban;

 párhuzamos parkolást alakít ki a ferde helyett;

 a Jókai utcai csomópontban felújítja a közvilágítást;

 a meglévő fákat ápolja, és 11 újat telepít különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát, valamint

• a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában, az önálló kanyarodósáv helyén kis teret és szélesebb járdát alakít ki, a kellemesebb, élhetőbb környezet érdekében pedig fákat és utcabútorokat telepít.

A folyamatban lévő munkák ideje alatt a környéken lévő ingatlanokat továbbra is meg lehet közelíteni gyalog. A közösségi közlekedés járatai változatlan útvonalon közlekednek, és mindkét irányban egy-egy forgalmi sáv használható változó nyomvonalon.

Cél, hogy mindenki használhassa

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért hangsúlyt fektet arra, hogy a közterületet mindenki használhassa, egyúttal csökkentse a közlekedés veszélyeit.

Ehhez kapcsolódóan a Podmaniczky utca megújítása során is kiemelt szerepet kap az akadálymentesítés,

amelyet a taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolat, valamint a közvilágítás megújítása is segít. Ezen az oldalon érdemes megnézni, hogyan lesz egyre akadálymentesebb Budapest. Az érintett szakaszon a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőnek.

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei 2021 márciusában készültek el, az ősszel pedig a kivitelezési közbeszerzés után lezárult a szerződéskötés folyamata, így idén márciusban elkezdődhetett a korszerűsítés. A műszaki átadás-átvételi eljárás ősszel zárulhat le.

Kiemelt kép: BKK