A Jobbik intézkedés-tervezetet dolgozott ki az aszálykárok mérsékelésére

Magyar Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján több pontban foglalta össze javaslataikat. Ezek azonnali megtárgyalását, az érintettekkel történő egyeztetését és bevezetését várják a kormánytól.

Megismételte korábbi kezdeményezésüket az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentéséről, mondván, ez az, amit legelőször megéreznének a fogyasztók.Kitért arra is, hogy brutális kiszáradás sújtja Magyarországot.

Az aszály hétszázezer hektárt érint, és ezeknek a területeknek a jelentős részén egyáltalán nem lesz termés. Ennek következtében az érintett gazdáknak bevételük sem lesz, így nem tudják elindítani az őszi vetési folyamatokat.

Magyar Zoltán, a Jobbik mosonmagyaróvári jelöltje, a párt alelnöke

A párt javaslata, hogy a magyar állam kedvezményes formában, kamatmentes hitellel előfinanszírozza az érintett gazdálkodóknak a vetőmagot, a növényvédő szereket.

,,A kormány korábban, 2020-ra az öntözhető területek arányának megduplázását ígérte, de valójában azok egyetlen hektárral nem nőttek. Hosszú távon az volna a megoldás, hogy amikor jelentős csapadék érkezik, akkor azt mesterséges tárolókban összegyűjtik, és ezt a vizet lehetne felhasználni az aszálykár mérséklésére.” fejtette ki Magyar Zoltán.

Összegzése szerint az aszály nem csupán azt jelentheti, hogy az élelmiszer még idén 30-40 százalékkal drágul, hanem azt is, hogy rengeteg gazdálkodó család megy tönkre. (MTI)

Kiemelt kép: Facebook/Pixabay

Oldal Tetejére