Megoldási esély a harkályok falrongálására

2009 nyarától érkeznek bejelentések a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) arról, hogy harkályok lyukakat vájnak épületek szigetelésébe. Elriasztásukra nem létezik megbízható eszköz vagy módszer a gyakran több száz négyzetméteres vagy ennél is nagyobb falfelületekről. Megoldást egyedül a szigetelést védő keményburkolatok kínálnak, melyek közül napjainkban már rendelkezésünkre állnak a szélesebb körben alkalmazható, ragasztással rögzíthető, könnyített keményburkolatok.

A viselkedés egész évben előfordul, de a bejelentések alapján úgy tűnik, hogy a nyár második felében és ősszel, a költési időszak lezárultával gyakoribb, amikor az egyébként nem vonuló harkályok és az önállóvá vált azévi fiatalok nagy területeket kóborolnak be.

A falrongálások elsősorban a habosított polisztirollemezzel és színezett vakolatburkolattal fedett épületeket érinti (de a kőzetgyapot se harkályálló), nemcsak erdős zöldövezetekben, de belvárosi részeken is. Az esetek a régóta szigetelt épületeken ritkábban, az új építésű vagy újonnan szigetelteken gyakrabban jelentkeznek.

Nincs olyan riasztási módszer, amivel a harkályokat biztosan és folyamatosan távol lehetne tartani a falaktól, különösen nem a többszintes épületek, toronyházak óriási falfelületeitől.

A káresetek tapasztalatai alapján pedig úgy tűnik, hogy a megrongált épületek javítása inkább ront a helyzeten, mert vonzza a harkályokat, akik akár már órák alatt visszatérve elsőként gyakran a betömött lyukakat pucolják ki, majd újak készítésébe kezdenek.

A harkályokról tudjuk, hogy a betont, a téglát, a mű- és terméskövet, a márványt, az üveget, az épületeken alkalmazott fémlemezeket nem bontják meg vagy megkapaszkodni sem tudnak ezeken. Ezek az anyagok éppen ezért klasszikus, harkályálló épület-keményburkolatokat is jelentenek. Napjainkban már rendelkezésünkre állnak a nem harkályálló szigetelésre ragasztással rögzíthető, könnyített, fagyálló keményburkolatok is, melyek szélesebb körben alkalmazható megoldást jelenthetnek a problémára.

Borítókép: Harkály. Fotó: Pixabay/ LubosHouska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére